Úterý, 16. dubna 2024

Zelené řešení pro zdravé bydlení

Zelené řešení pro zdravé bydlení

Pod pojmem moderní dům si mnoho lidí vedle bydlení vybaví šetrnost k životnímu prostředí a ochranu klimatu. Sem nepochybně patří ochrana zdraví jednotlivců i celé rodiny, k němuž přispívá vhodná volba stavebních materiálů a způsobu výstavby.

CANABEST, s.r.o., je první český výrobce přinášející na trh izolaci z konopného vlákna s vynikajícími tepelně izolačními i akumulačními vlastnostmi, ověřenými certifikovanou zkušebnou. Jde o inovativní produkty špičkové kvality z prvotřídního konopného vlákna. Obohacují trh s izolačními materiály o přírodní alternativu pro náročné a uvědomělé stavebníky, kteří přijali zdravé bydlení jako součást svého životního stylu.

CO ZPŮSOBUJE ALERGIE

Ten, kdo se rozhodne stavět, má především v úmyslu vytvořit domov nejen pro sebe, ale i místo, kde své trvalé zázemí najdou budoucí generace. V centru pozornosti je tedy způsob výstavby, protože nic nemůžeme z hlediska našeho zdraví ovlivnit tolik, jako vlastní bydlení.

Bohužel velmi často skloňovaným slovem, a to i v souvislosti s bydlením, je alergie. Je mnoho příčin podílejících se na jejím vzniku nebo zhoršení a jednou z nich jsou plísně. To dokazuje fakt, že díky nim trpí zhruba jedna třetina alergiků.

Plísní existuje mnoho druhů a není snadné se jich zbavit, plíseň je totiž nenáročná. Ke svému životu nepotřebuje světlo. Nevadí jí chlad a ani vysoké teploty. Živí se látkami, které se vyskytují všude - ve dřevě, v prachu, v půdě nebo dokonce i v plastech. Většina plísní vyžaduje vlhkost - nejlépe se jim daří při relativní vlhkosti nad šedesát procent a teplotě nad dvacet stupňů Celsia. Ne vždy jsou viditelné pouhým okem. V obytných prostorech, které jsou málo vytápěné, špatně větrané nebo jsou vystavené vysoké vlhkosti, jako například v koupelně či kuchyni, vznikají plísně, nejčastěji na stěnách v rozích a koutech.

NEJLEPŠÍ CESTA PRO ZDRAVÝ DOMOV

Jednou z možností, jak předcházet alergiím zapříčiněným plísněmi, je postavit "zdravý" dům. Je třeba na to myslet už při plánování výstavby. Dnešní stavební trh nabízí mnoho ekologických a zdravých materiálů, které to umožňují. Je samozřejmě nutné, aby zdravotně nezávadný stavební materiál splňoval i ostatní technické a normativní požadavky, ale přitom zbytečně stavbu neprodražil.

Mezi inovativní produkty, splňující náročné požadavky (ověřeno certifikovanou zkušebnou) na zdravotně nezávadné přírodní materiály, patří konopná izolace CANABEST. Tento materiál z přírodního vlákna má srovnatelné tepelně izolační vlastnosti jako minerální izolace, přičemž jeho výhodami jsou výraznější letní tepelná ochrana díky vysoké schopnosti akumulovat teplo, jedinečná schopnost regulovat vlhkost a příznivější ekologická bilance. Díky konopné izolaci dům "dýchá", odvádí vlhkost a tím se vytváří v objektu zdravé prostředí a dobré mikroklima s přirozenou ochranou proti plísním, bakteriím a jiným alergenům. Samozřejmou vlastností je také odolnost proti napadení škůdci a nepodléhání hnilobám.

Konopná izolace se dá použít jak v novostavbách, tak i ve starších domech. Díky svým výborným vlastnostem se s oblibou uplatňuje při výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů.

Osvícený stavebník s odpovědným chováním vůči svému zdraví a potažmo i celé rodiny snadno dojde k závěru, že pokud ke stavbě domu použije vhodný stavební materiál, který mu zajistí v interiéru optimální klima, zamezí zbytečným tepelným ztrátám, minimalizuje výskyt nepříjemných a zákeřných plísní, a tím i hrozbu zhoršení, případně vytvoření alergií.

Všechny izolační materiály CANABEST jsou oficiálně zapsané v Seznamu výrobků a technologií programu Zelená úsporám, a je tedy možné na ně čerpat dotace.


CANABEST MYSLÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Výroba tepelně izolačních rohoží z konopného vlákna byla oceněna v 19. ročníku soutěže "Cena zdraví a bezpečného životního prostředí", kterou organizuje neziskové sdružení mezinárodních a českých firem Business Leaders Forum s cílem zviditelnit a ocenit organizace a společnosti, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí, podporují zdraví zaměstnanců či kladou důraz na bezpečnost při práci. Společnost CANABEST získala 1. místo v soutěži a stala se tak firmou, která svou výrobou myslí na životní prostředí. Více na www.canabest.cz.


PŘEDNOSTI KONOPNÉ IZOLACE

> Prověřený materiál: Konopí je nejstarší kulturní plodinou, po staletí se jím utěsňovaly roubenky.

> Tepelně izolační efektivnost: Tepelně izolační parametry konopné izolace dosahují stejných hodnot jako běžně používané izolanty.

> Kontrola vlhkosti: Konopné vlákno má jedinečnou schopnost absorbovat vlhkost a opět ji uvolnit - to je jeho největší deviza oproti jiným materiálům.

> Přínos pro zdraví: Díky vysoké prodyšnosti a vlhkostní vodivosti zachovává konopná izolace zdravé mikroklima domu bez množících se bakterií, plísní a jiných mikroorganismů, které způsobují alergie a další zdravotní problémy.

> Kvalita bydlení: Absorbuje a tím tlumí hluk, má tedy skvělé akustické vlastnosti.Absorbuje také pachy a odpuzuje hmyz a hlodavce.

> Požární bezpečnost: Tepelně izolační rohože a desky obsahují příměs pojivových vláken a roztoku sody jako ochrany proti hoření. CANABEST je certifikován Technickým a zkušebním ústavem stavebním (TZÚS) s deskami FERMACELL v konstrukci nosné stěny s požární odolností do 45 min.

> Snadná instalace: S konopnou izolací lze pracovat bez ochranných pomůcek, nedráždí dýchací cesty, nesvědí a neškrábe.

> Univerzálnost: Konopná izolace je pro svou vysokou schopnost teplotní a vlhkostní akumulace ideálním materiálem do difuzně otevřených konstrukcí. Má široké využití v krovech, stropech, podlahách, vnitřních i vnějších stěnách.

> Odolnost: Při výrobě jsou používány kvalitní konopná vlákna, speciální příměsi a osvědčená pojiva, která maximálně prodlužují životnost izolací.

> Ochrana životního prostředí: Proces výroby je energeticky nenáročný a nezatěžuje životní prostředí. To spolu s jeho biologickou rozložitelností a pohlcováním CO2 při růstu konopí z něj dělá jeden z nejzelenějších výrobků na trhu.

> Ve světovém trendu: Přírodní materiály zažívají renesanci, protože poskytují přirozené a zdravé životní prostředí.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů