Pátek, 19. dubna 2024

Tradiční materiály vyžadují kvalitní řemeslo

Výstavba a rekonstrukce ekologických domů je velmi aktuálním trendem zdravého bydlení. S tím úzce souvisí využití tradičních přírodních materiálů a jejich kvalitní zpracování.

Tradiční materiály vyžadují kvalitní řemeslo

Tato činnost se stala protipólem základního zaměření společnosti Renomix, kterým je revitalizace bytových a panelových domů s uplatněním nejnovějších systémů stavební chemie.

Od roku 2008 se firma soustředila právě na práce s ekologickými přírodními materiály. Výstavbou takto koncipovaných domů, jako jsou sruby, roubenky nebo domy z nepálených cihel, navazuje na dlouholeté zkušenosti našich předků. Využívá například ručně tesané trámy, hliněné omítky, rákosové střechy a izolace z konopných vláken. To vše je přirozenou bariérou proti alergenům a civilizačním nemocem.

Zmíněný druh činnosti však má jeden důležitý předpoklad - vyžaduje dobrou znalost a zvládnutí tradičních řemesel, která profesionální tým pracovníků firmy samozřejmě kvalifikovaně ovládá. Díky jejich dovednosti lze v této oblasti nabídnout kompletní služby a uspokojit všechny příznivce zdravého bydlení z tradičních přírodních materiálů.

EKOLOGICKÉ ZDROJE PRO ZDRAVÉ BYDLENÍ

Rákosové střechy jak přírodní, tak i umělé, jsou ideální střešní krytinou pro všechny druhy staveb se sedlovou střechou. Jejich realizace je podmíněna kvalitní vazbou - nejlépe ručně tesanými trámy. Dobré je spojení s hliněnými omítkami.

Hliněné panely jsou určeny pro suchou výstavbu do interiérů všech druhů staveb.

Jejich pozitivní vlastností jsou především tepelně izolační a hlavně akumulační schopnosti. Hliněné panely jsou ekologickou, přírodní alternativou k běžně používanému sádrokartonu nebo OSB deskám. Hodí se jako obkladové desky stropů, půdních vestaveb, ale i obvodových stěn dřevostaveb, nebo režného, případně kamenného zdiva. Připomeňme, že systém hliněných panelů je schopen regulovat teplotu v místnosti.

Výhodou hliněné omítky v interiérech nízkoenergetických objektů, dřevostaveb nebo moderních domů je především schopnost absorpce alergenů a polétavých roztočů, kteří ohrožují zdraví nejen alergiků a lidí s astmatickými problémy. Její další pozitivní vlastností je schopnost udržet teplo v místnosti a zároveň je akumulovat. V této souvislosti jsou proto nabízeny i hliněné thermo panely, ohřívané rozvody horké vody nebo akumulované elektrickou energií.

Realizace hliněné omítky v objektu má bezpočet uplatnění. Lze ji využít při fixaci i vymazání podkrovních prostorů nebo rákosové střechy ze spodní strany. Atraktivní vzhled hliněné omítky, pokud je v přírodní podobě, působí i opticky velmi teple. Může se tedy stát synonymem pro útulný domov. Přidáním světlých písků a přírodních pigmentů vzniká škála hnědých okrových a červených odstínů sametového povrchu.

Také konopné izolace dosahují vynikajících izolačních vlastností, prověřených více než tisíciletou tradicí našich předků. Realizace procesu zateplování konopnou vatou je možná ve všech částech dřevostavby nebo jakéhokoliv jiného objektu. Je vhodná mezi střešní ručně tesané trámy, dále do přepážek nebo obvodových zdí (například do stěn dřevostaveb nebo i venkovních zdí).

Hlavní výhodou izolací z konopného vlákna je především velká houževnatost a stálost. Schopnost konopné vaty vrátit se i po kontaktu s vodou nebo vodními párami do původního stavu, dává tomuto tradičnímu materiálu přednostní postavení před běžnými minerálními izolacemi. Připomeňme, že konopné izolace také odpuzují hmyz a jsou dobrou ochranou proti plísním a jiným škůdcům. Při jejich realizaci v rámci procesu zateplování lze pracovat bez ochranných pracovních pomůcek jako rukavic, brýlí či kombinéz.

DŘEVOSTAVBY MAJÍ BUDOUCNOST

Z hlediska zdraví jsou dřevostavby jako roubenky, sruby, altány a nástřešky nejvhodnější hlavně pro lidi ohrožené různými alergiemi nebo trpícími dýchacími obtížemi. Realizace roubenek (konstrukce z hranolů) nebo srubů (konstrukce z ručně opracovaných kmenů) je na rozdíl od výstavby, která využívá tzv. mokrý proces, velmi rychlá a efektivní. Výhodou je možnost vedení veškerých instalací ve stěnách stavby, vyplněných izolací - ideální jsou zejména konopné izolace ověřené tisíciletou tradicí.

Možností povrchové úpravy dřeva ochrannými lazurami odpadá problém s venkovními omítkami. Ekologické oleje a vosky umožňují příjemný estetický zážitek. Vhodným doplňkem může být použití rákosové střechy, která je ideálním tepelně izolačním prvkem.

Další využití dřevostaveb formou altánů nebo různých zahradních prvků a nástřešků pak dotáhne k dokonalosti vzhled zahrady. Životnost dřevostavby ručně tesané trámy výrazně prodlouží. Jejich velkou výhodou proti zděnému domu je rychlost ohřevu vnitřních prostor při vytápění a schopnost masivu akumulovat teplo a pomalu je uvolňovat.

Více na: www.renomix.cz


AUTOR: Iva Spálovská

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů