Pátek, 29. března 2024

První administrativní budova bude pasivním domem

První administrativní budova bude pasivním domem

Ostrava - Základní kámen Domu služeb a školicího střediska energetických úspor společnosti Intoza bude slavnostně položen 26. srpna na Varšavské ulici 95 v Ostravě-Hulvákách. "Jedná se o výstavbu první administrativní budovy v pasivním standardu v České republice. Budova bude sloužit jako vzorový dům pro širokou laickou i odbornou veřejnost," upřesnil šéf společnosti Intoza Tomáš Závada.

V průběhu položení základního kamene bude také předán šek na podporu výstavby domu pěstounské péče sdružení Filadelfia. Projekt je spolufinacován Evropským fondem pro regionální rozvoj a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Dům služeb a školicí středisko energetických úspor bude podle Závady sloužit nejen jako firemní sídlo, ale také k pořádání seminářů, školení a propagaci stávajících a nových technologií v oblasti energetických ús­por.

"K realizaci tohoto záměru se firma rozhodla v loňském roce a zahájila projektovou přípravu. Zadáním bylo navrhnout solitérní energeticky pasivní administrativní budovu s kapacitou pětapadesáti stálých zaměstnanců a jednacím sálem pro pětadvacet osob.

Projektovou dokumentaci zpracovala firma ATOS-6, spol. s r. o., Stavebně projektová kancelář. Autorem návrhu je architekt Radim Václavík.

"Dům je navržen jako sídlo firmy s prezentačním showroomem a sálem pro semináře. Dům je koncipován v duchu filosofie firmy, zabývající se energetickými úsporami, jako vzorová energeticky pasivní stavba. Základní modulový rastr se opakuje ve čtyřech podlažích nad sebou, takže budova má objem čtyřpodlažního podélného kvádru s plochou střechou o rozměrech podstavy 23,6m x 15 m a výšce 15,4m. Toto řešení poskytuje celkovou podlahovou plochu o velikosti 1211,3 čtverečních metrů," upřesnil Závada.

Aby objekt splnil kritéria pasivního domu, je opatřen silným tepelným štítem a prosklené plochy v tomto plášti jsou minimalizovány. Detaily provedení stavební části jsou řešeny tak, aby v plášti budovy byly eliminovány veškeré tepelné mosty, způsobující úniky tepelné energie.

Při vytápění objektu je počítáno s veškerými zisky tepla z pobytu osob a z kancelářské techniky. Bilance spotřeby tepla ke krytí ztrát, hlavně v zimním období v noci, je doplněna teplovodním vytápěním. Dále jsou tepelné ztráty minimalizovány umělým větráním s velmi účinnou rekuperací v nejmodernějších větracích a rekuperačních jednotkách.

Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů