Úterý, 16. dubna 2024

NEJLEPŠÍ DOMY STAVÍ ŽENY

NEJLEPŠÍ DOMY STAVÍ ŽENY

"Existují ženy, za jejichž prací je řada přelomových úspěchů v oblasti ekologického stavitelství", shodly se účastnice semináře "Domy žen" který se konal tento víkend v Hostětíně u příležitosti Mezinárodního dne pasivních domů. Všechny se podílely na vzniku kvalitních českých staveb.

S myšlenkou uspořádat setkání žen, které se významně podílí na rozvoji ekologického stavitelství v Česku, přišla Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica. Sama Gaillyová stála u vzniku první české veřejné pasivní budovy v Hostětíně, jejíž stavba byla dokončena před pěti lety.

Na setkání představilo své realizované či zamýšlené projekty několik žen. Celá polovina projektů se týkala rekonstrukcí škol či školek. Jeden z důvodů, proč se tolik projektů věnuje zrovna školám, zmiňuje Zuzana Benešová, starostka Ostopovic (v současné době na mateřské dovolené), která se sama zasadila o rekonstrukci zdejší školy: "Ženy se více zabývají problematikou zdraví a životního prostředí, a to hlavně ve vztahu k dětem - jestli zdravě jí či co dýchají. Je tedy logické, že se zajímají i o prostředí, ve kterém děti tráví velkou část dne."

Dále byl představen pasivní dům rodiny Jitky Valehrachové, postavený výhradně z přírodních materiálů, pasivní dřevostavba proděkanky fakulty architektury v Brně Hany Urbáškové, který v průběhu stavby hojně navštěvovali studenti. Z veřejných staveb to byly panelové domy v Brně - Novém Lískovci rekonstruované téměř do pasivního standardu díky starostce městské části Janě Drápalové či dosud nerealizovaný projekt místostarostky Modřic Hany Chybíkové na stavbu bydlení pro seniory.

Prosazovat stavbu pasivních domů není jednoduché. Účastnice setkání se shodly, že je těžké měnit zažité stereotypy. "Lidé jsou zvyklí stavět určitým způsobem a ve chvíli, kdy to chce někdo dělat jinak, má to velmi těžké," zaznělo hned od několika stavitelek. Tento poznatek se týká jak stavění pasivních domů, tak i role žen ve stavebním procesu. Hana Chybíková zmiňuje v této souvislosti výhodnější pozici žen: "Ženy se umí prosadit, lépe argumentují a mají výdrž." Kvalitní projekt nelze udělat ze dne na den. Je to dlouhodobá záležitost. "My se snažíme, aby naše domy byly funkční, moderní a nadčasové i za 20 let," dodává Drápalová.

Akce Domy žen byla nejen setkáním zaměřeným na prezentaci ekologického stavitelství, významný byl i pohled na genderový aspekt působení žen v oboru. Podle Marcely Adamusové z organizace Fórum 50 % je stavitelství považováno za technický a tudíž typicky mužský obor, kde ženy nepůsobí důvěryhodně. "Zcela běžně se také setkáváme se ženami v sexistických propagačních kampaních na stavebniny - tedy spíše vídáme v ulicích polonahá ženská těla ve spojitosti se slogany typu postavíme vám, co chcete." dodává Adamusová.

Setkání žen, které staví domy, přineslo do veřejné debaty několik zajímavých myšlenek. Ženy častěji myslí na budoucnost. Nejen svoji, ale i svých potomků. Uvažují o zdravém prostředí pro své děti. Stavět pořádně znamená totiž především stavět pro další generace.

Setkání bylo realizováno v rámci projektu Sítě center pasivního domu spolufinancovaného Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí ČR.

Bližší informace: Yvonna Gaillyová, yvonna.gailly@veronica.cz, 777 323 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů