Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bambusy v bytě

Bambus je z˙botanického hlediska "pouhá" tráva, byť v˙případě mnoha druhů i˙několik metrů vysoká.

Bambusy v bytě

Zatímco v Česku jsou bambusy ozdobným exotem, v˙Asii se řadí k˙velmi důležitým surovinám. Dělají se z˙nich jídelní hůlky i˙stavební lešení. Velmi příjemným faktem je, že se dají pěstovat také u˙nás. A˙nemusíte k˙tomu disponovat tropickou zimní zahradou.

Největší bambusy dorůstají výšky až několika desítek metrů, nejmenší se skromně plazí při zemi. Jejich zahradnické využití je neuvěřitelně široké. Ovšem to platí hlavně pro země, kde bambusy nejsou doma. V˙Asii je bambus rostlinou tisícerého použití.

Vysoké bambusové lešení, po˙němž ekvilibristicky pobíhají stavební dělníci, stonky využité jako "lešení" pro popínavé rostliny, bambusové výhonky zastoupené v˙jídelníčku, jídelní misky či šachové figurky vyřezané z˙bambusového dřeva. Rostliny našly své využití jako ochrana proti erozi i˙coby léčivky.

Od Austrálie po Malajsii

Žádná evropská rostlina nemá tak široké využití jako tato "asijská tráva". Když v˙roce 1868 zveřejnil britský botanik William Munro první monografii o˙bambusech, věnoval se v˙ní 219 tehdy známým druhům. V˙knize Monograph of the Bambusaceae tehdy napsal: "Každý, kdo cestoval v˙zemích, kde bambus roste, viděl, že má nesčetné použití."

V˙roce 1913˙vyšla dvousvazková monografie Les Bambusees francouzského botanika Camuse, v˙níž popisuje už 485 druhů. Dnes už jen podhorských a˙horských druhů vyskytujících se v˙Himálaji je okolo tří stovek. Další stovky jsou rozesety od˙Austrálie po˙Malajsii.

Za˙jeden z˙prvních bambusů, jenž doputoval do˙Evropy, je považován druh Phyllostachys nigra, o˙němž se dochovaly informace z˙roku 1827 a˙dodnes je díky černě a˙zeleně zbarveným listům oblíbeným zahradnickým druhem.

Na˙evropském usídlení bambusů má zásadní podíl Eugene Mazel. Tohoto francouzského obchodníka s˙kořením nadchly bambusy natolik, že v˙roce 1856 koupil 34 hektarů úrodné půdy 11 km jihovýchodně od˙Ales. Na˙ní založil první bambusovou zahradu. Mnohé druhy se mu podařilo úspěšně aklimatizovat, a˙dokonce dosahují vyšších vzrůstů než ve˙své původní domovině. Ta se pro milovníky těchto rostlin stala evropskou Mekkou a˙cílem výletů.

On-line bambusové aukce

Díky internetu se dají bambusové výpěstky koupit nejen u˙českých zahradnictví a˙soukromých pěstitelů. Nabízejí je prestižní botanické zahrady a˙American Bamboo Society dokonce pořádá on-line bambusové aukce.

Bambusový jídelníček pandy velké spolu s˙jejím klaunovsky vyhlížejícím zbarvením proslavil tento mezinárodní symbol ochrany přírody i˙čínské bambusové lesy. Jedním z˙druhů, jimiž se panda živí, je Fargesia robusta. Patří mezi mrazuvzdorné druhy, takže se dá pěstovat i˙na˙české zahrádce, ale díky svému vysokému vzrůstu se nehodí do˙bytů. Navíc když odkvete, tak zajde, což pro pandu v˙praxi znamená hotovou pohromu.

Vzrůstem malý, ideální květináčový druh je Pogonatherum paniceum, jehož překlad anglického jména zní "malajský trpaslík". Je v˙něm obsažen odkaz na˙velikost (dorůstá maximálně do˙50 cm) i˙část země původu. "Je široce distribuován v˙geografických regionech včetně jižní, střední a˙jihozápadní Číny, Austrálie a˙Malajsie," píší autoři článku uveřejněného v˙African Journal of Biotechnology.

Při výsadbě počítejte co do˙průměru raději s˙větším květináčem. Hloubka není až tak důležitá. Kořeny výběžkatých druhů rostou pod povrchem, takže spíše než květináč jim vyhovuje truhlík. Právě plastové "ohraničení" je výhodou, protože jakmile se výhonkaté druhy, mezi které patří i˙u˙nás oblíbené mrazuvzdorné bambusy, vysadí na˙zahrádku, mají tendenci prorůstat k˙sousedům. V˙zimním období, kdy se zkracuje množství denní dávky slunečního záření, omezte zálivku. Uschlá či poškozená stébla ustřihněte celá.

Mezi malé "pokojové" druhy patří Pleioblastus shibuyanus "Tsuboi", nepřesahující výšku jednoho metru, přizpůsobivý trstnatý bambus Bambusa multiplex nebo nízký Raddia brasiliensis, dorůstající maximálně 60 cm.

Naprostá většina bambusů přivítá přihnojování dusíkatým hnojivem a˙zemina by při přesazování měla být lehká a˙dobře prohnojená. Vylehčení snadno zařídíte použitím perlitu, v˙případě hnojení je ideální kravský hnůj. Jde ovšem o˙špatně dostupný artikl, proto je nutné ho nahrazovat umělými hnojivy.


Kolik stojí bambus?
Ceny sazenic bambusů na˙našem trhu začínají na˙několika desetikorunách a˙odvíjejí se od˙druhu a˙velikosti rostliny.


Návod přesazování

Pět rad při přesazování "květináčových" bambusů

Krok 1

Vlhké kořeny
Abyste zajistili vlhkost kořenů, namočte kořenový bal před přesazením na˙několik hodin do˙vody.

Krok 2

10 % pryč
Odstávající kořeny odřízněte. Můžete se zbavit až deseti procent kořenů. Pozor, abyste nepoškodili ty, jež chcete zachovat.

Krok 3

Drenáž
Dno květináče vysypte keramzitem, ale pozor na˙ucpání odtokového otvoru. Dá se překrýt střepem ze starého květináče.

Krok 4

Hnojení
Do˙půdy zapracujte přihnojovací směs. Pozor na˙klasický hnůj, na˙povrchu půdy může začít plesnivět.

Krok 5

Zálivka
První dny pečlivěji sledujte vlhkost půdy a˙raději více zalévejte. Není na˙škodu pravidelně rosit. V˙zimním období po˙uchycení rostliny zálivku omezte.


Q&A, Daniel Šubrt
zahradní konzultant

Nemohou doma pěstované bambusy ničit běžní škůdci, jako jsou červci?

Tito škůdci a˙také například vlnatky se na˙bambusech mohou objevit, naštěstí existuje dostatek šetrných prostředků k˙jejich likvidaci. Obecně však platí, že se na˙bambusech objevují jen zřídka.

Jaké je ideální "květináčové" složení zeminy pro pokojové bambusy?

Ideální je humózní a˙propustná zemina, dobře drenážovaná. V˙praxi vystačíme s˙běžným substrátem pro pokojové rostliny s˙přidaným perlitem či keramzitem. Můžeme také použít substrát pro palmy.

Mají bambusy v˙domácnosti nějaké zápory?

Málo známou a˙v˙interiéru trochu nepříjemnou vlastností bambusů je to, že jsou sice stálezelené, ale listy se neustále obměňují, takže kolem květináče musíme pravidelně uklízet.


AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů