Čtvrtek, 18. dubna 2024

Klaus moderuje debatu o chytrých domech - komentář Hnutí DUHA

Klaus moderuje debatu o chytrých  domech - komentář Hnutí DUHA

Nová pravidla pro stavbu domů srazí rodinám účty za teplo o desítky procent a sníží naši závislost na ruském plynu - ale prezident Václav Klaus bude dnes (11. 1.) v podvečer moderovat diskusi, jestli je to "geniální nápad, nebo nesmyslná regulace".

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Proti chytrým domům by byli asi jenom majitelé mosteckých uhelných dolů, bossové ruského Gazpromu nebo člověk, který neví co s penězi a chce je vyhazovat oknem."

"Srazí domácnostem účty za teplo o desítky procent a sníží naši závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska. Vláda by proto měla vytvořit nový Program energetické nezávislosti, který rodinám pomůže s investicemi do chytrých domů."

Evropská legislativa, o které dnešní prezidentův seminář diskutuje [1], přiměje developery, aby více stavěli domy, kde vytápění jednoho bytu přijde na několik stokorun měsíčně.

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda vytvořila nový Program energetické nezávislosti, který naváže na Zelenou úsporám a pomůže domácnostem snížit závislost na vytápění drahými fosilními palivy: pomůže se zateplováním budov, výměnou oken, instalací kotlů na biomasu nebo solárních kolektorů k ohřívání vody a podobně.

Ekologická organizace chce, aby do něj ministři investovali peníze, které stát dostane od průmyslových podniků za povolenky ke znečišťování.

Nezávislá studie, kterou Hnutí DUHA zadalo, spočetla, že chytré domy mohou českým domácnostem, obcím a podnikům ušetřit 39 miliard korun ročně.

Česká republika tak navíc ušetří bezmála dvakrát více energie, než kolik získá, pokud by politici souhlasili s kontroverzním rozšiřováním uhelných dolů a bouráním dalších obcí na Mostecku.


Kontakty:
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Karel Polanecký, telefon 737 666 968, email karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů