Sobota, 20. dubna 2024

O pasivních domech se budou učit studenti už na středních školách

O pasivních domech se budou učit studenti už na středních školách

S principy energeticky efektivních staveb se už nebudeme setkávat jen v projektových kancelářích a na stavbách. Díky novému projektu Centra pasivního domu totiž téma úsporné výstavby směřuje už i do výuky na středních odborných školách.

Nová evropská směrnice, která má za úkol zvýšit energetickou efektivnost budov, přináší velké změny i do českého stavebnictví. Dle této směrnice by se totiž měly od roku 2020 stavět pouze budovy "s téměř nulovou spotřebou energie". Tyto požadavky tak budou muset ve své praxi naplňovat i stavební odborníci, kteří nyní ještě sedí ve školních lavicích. V osnovách středních průmyslových škol stavebních však toto téma chybí.
Už teď tak je jasné, že pokud chce Česká republika ambiciózní cíle směrnice naplnit a udržet krok s mezinárodním trendem, je nezbytné významně posílit osvětu zejména ve školství. Toho si všimlo i Centrum pasivního domu, které se již řadu let zabývá odborným poradenstvím v oblasti energeticky šetrné výstavby. Pro studenty a jejich pedagogy proto připravilo projekt, který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí. Díky němu budou mít dnešní studenti větší šanci udržet krok s evropským standardem a zajistit si tak dobré uplatnění na trhu práce.

V rámci projektu vznikl desetihodinový výukový program s názvem "PASIVNÍ DOMY - Učíme se stavět energeticky úsporně". Využívá metody aktivního vyučování a je metodicky zaměřený na studenty 3. a 4. ročníku středních průmyslových skol stavebních a nižší ročníky vysokých škol. Na každé z deseti témat jsou navrženy různé interaktivní formy výuky - práce s textem, kvíz, názorná hra, brainstorming, skupinová práce a jiné zážitkové metody. Všechny aktivity byly zvoleny s cílem podpořit rozvoj komplexního myšlení v souvislostech. Studenti během vyučování využívají vědomosti získané při výuce i v běžném životě. Větší část výuky je přitom přenesena právě na studenty tak, aby byla podněcována jejich aktivita, samostatnost a kreativita tolik potřebná i pro jejich budoucí praxi.

Pro učitele je pak připraven komplexní výukový balíček. Naleznou v něm metodickou příručku, pracovní listy, prezentace v elektronické podobě a zajímavé výukové pomůcky - ukázky izolací, těsnících materiálů a vzorky oken. Teoretický základ je přehledně zpracován v publikaci Informační listy. Další doplňující informace mají učitelé k dispozici ve dvou přiložených filmech s tématikou pasivních domů.

Během projektu se zaškolovacích seminářů k výukovému programu zúčastnilo přes šedesát učitelů z deseti středních průmyslových škol a dvou škol vysokých. Pedagogové ocenili komplexnost a názornost balíčku s pomůckami k výuce tématu stavby pasivních a nízkoenergetických budov, stejně jako profesionalitu a vysokou odbornou úroveň výukových materiálů. S ohledem na zájem ze strany škol se již připravují další semináře, kam se mohou hlásit všichni zájemci o tuto problematiku. Pro bližší informace se stačí poslat e-mail na adresu juraj.hazucha@pasivnidomy.cz.

Výukový program je nyní v procesu akreditace MŠMT a mohl vzniknout díky finanční podpoře Ministerstva životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů