Pátek, 29. března 2024

Čeští studenti vytvořili sluneční dům, který zaujal v USA

Čeští studenti vytvořili sluneční dům, který zaujal v USA

Studenti pražského vysokého učení technického postoupili mezi 20 finalistů studentské architektonické soutěže Solar Decathlon 2013. V soutěži, kterou vypisuje americké ministerstvo energetiky, soupeří univerzitní týmy z celého světa v návrhu a stavbě energeticky soběstačného solárního domu. Čeští studenti se dostali do finále vůbec poprvé, řekl dnes ČTK člen soutěžního týmu Dalibor Hlaváček.

Air house - koncept týmu ČVUT, je založen na kombinaci dvou prvků - dřevěného boxu a lehké membránové konstrukce. Dřevěný box obsahuje veškeré technologie potřebné pro provoz domu. Jeho dispozice je velmi kompaktní a úsporná, rozměry jsou zvoleny tak, aby se vešel do jednoho kontejneru. Membrána, kterou si lze představit jako nafukovací matraci, obepíná celý obývací prostor a tvoří jeho chytrou kůži.

"Vtip domu tkví v nízké hmotnosti, skladnosti, jeho snadném transportu a rychlé výstavbě. Vlastně ho stačí rozložit a nafouknout," uvedl Hlaváček. Membrána je nosná, tepelně izoluje, propouští světlo, vyrábí elektrickou energii, stíní. "Samonosná konstrukce z foliových polštářů je navržena jako zdvojená fasáda. Teplota vzduchu proudícího v prostoru mezi polštáři je podle potřeby upravována, konstrukce pružně reaguje na teplotní výkyvy v exteriéru i interiéru," uvedl odborník. Tenkovrstvé fotovoltaické články jsou integrovány přímo ve střešních polštářích, reflexní potisk membrány zajišťuje stínění obytného prostoru. Všechny použité materiály včetně fólie jsou stoprocentně recyklovatelné.

Jednou z nejtěžších soutěžních disciplín, kterých je deset stejně jako v atletickém desetiboji, je podle Hlaváčka energetická bilance. "Plný počet bodů získá dům, který vyprodukuje alespoň tolik elektrické energie, kolik sám spotřebuje. V minulém ročníku tento limit splnilo sedm domů z dvaceti," upozornil odborník.

Air house českých studentů nabízí využití všude, kde se hraje o čas, pozemek a finance, míní Hlaváček. Představuje bydlení pro mladý pár, seniory nebo přechodné bydlení při živelných katastrofách. "V rámci přípravy projektu probíhaly i konzultace s dětskými domovy - jedním z využití by mohlo být bydlení na půl cesty," dodal.

Dům musí splňovat i cenový limit. "Plný počet bodů získá dům s pořizovacími náklady pod 250.000 dolarů, tedy pět milionů korun. Tato částka je počítána na základě cen materiálů a stavebních prací v USA. Pro český trh předpokládáme, že pořizovací cena bude významně nižší," uvedl Hlaváček.

Stavby se hodnotí kategoriích Architektura, Atraktivita pro trh, Technika, Komunikace, Cenová dostupnost, Komfort, Teplá voda, Spotřebiče, Domácí zábava, Energetická bilance. "Studenti se tak učí multidisciplinaritě a týmové spolupráci," uvedl Hlaváček.

Architektonická soutěž vznikla roku 2002, soutěží se každé dva roky. Většina soutěžních týmů je vybírána ze severoamerického kontinentu. V aktuálním ročníku jsou přítomni pouze dva evropské týmy - ČVUT a vídeňská univerzita. Finále se uskuteční v září 2013 v Kalifornii. Ještě před odesláním do USA si český dům bude moci prohlédnout česká odborná i laická veřejnost v areálu kampusu ČVUT.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů