Pátek, 26. dubna 2024

Inspirace pro zelené domy ze Švédska

Švédská stavební firma Energibo ve spolupráci s firmou Lindab představila koncept "Plus Energy House" - nejmodernější systém energeticky a ekologicky pozitivního domu.

Inspirace pro zelené domy ze Švédska

Před několika lety dokonce i ve Švédsku jen málokdo znal termíny jako pasivní dům nebo energeticky pozitivní dům. Ceny energií tehdy ještě nedosahovaly závratných výšek a povědomí o inteligentním energeticky úsporném bydlení jen zvolna zapouštělo kořeny. Dnešní situace je zcela odlišná. Švédská společnost Energibo Svenska AB je příkladem stavební firmy, která jako jedna z prvních přijala za vlastní ekologický trend. Loňskou zimu uspořádala prohlídku prvního vzorového pozitivního domu, který byl postaven podle ekologicky šetrného konceptu a je vybaven nejmodernějšími technologiemi, mimo jiné od firmy Lindab.

INTELIGENTNÍ A ZELENÝ

"Na konceptu inteligentního energeticky pozitivního domu jsme s vývojáři pracovali od roku 2006," říká Magnus Norström, jeden z osmi spoluvlastníků firmy Energibo, a dodává: "Naším cílem bylo vytvořit dům, který splňuje pět klíčových kritérií: minimální spotřebu energie nebo dokonce vytváření jejího přebytku, nulovou údržbu, maximální využití inteligentních automatických řešení a nejnovějších technologií. Musí poskytovat vysokou úroveň zabezpečení a samozřejmě využívat 100% organické materiály, které odpovídají podmínkám udržitelnosti životního prostředí. Koupě domu není jako výběr domácích spotřebičů, je to investice, která by měla obstát mnohem delší dobu. Moderní dům by měl od majitelů vyžadovat minimální náklady na energické a uživatelské potřeby, tak aby obstál i několik generací."

Koncept společnosti Energibo vychází z certifikovaného německého stavebního systému základů a skeletu, který minimalizuje tepelné ztráty obvodovým pláštěm budovy. Vysoce efektivní způsob větrání, solární články a inovační technologie akumulátorového vytápění pak zvyšují vnitřní pohodlí a tvoří druhou klíčovou součást konceptu energeticky pozitivního domu "Plus Energy House". Magnus Norström navázal kontakt s firmou Lindab již v rané fázi projektu, aby včas ověřil, zda parametry jejích výrobků vyhovují náročným požadavkům a představám společnosti Energibo. "Naše volba tak velmi záhy padla na stavebnicový okapový systém Lindab Rainline a odolnou falcovanou krytinu Lindab Seamline, které nevyžadují žádnou údržbu a jsou maximálně šetrné vůči životnímu prostředí," dodává Magnus Norström. "Kromě toho jsme také použili vzduchotechnický systém Lindab Safe pro centrální vnitřní ventilační systém budovy. V oblasti klimatizace a větrání jsme kromě společnosti Lindab spolupracovali s firmami Energiforum AB a Systemair."

ZÁKLADEM JE VZDUCHOTECHNIKA

Vzhledem k tomu, že pasivní a energeticky pozitivní domy jsou založeny na prakticky vzduchotěsném, dobře izolovaném opláštění, je nesmírně důležité, aby ventilační systém fungoval bez problémů. "Čerstvý venkovní vzduch je veden podzemním registrem (v zemi uložené potrubí, kde dochází k ohřevu/chlazení vzduchu v závislosti na zimním/letním období)", popisuje Bo Broberg z Energiforum speciální vnitřní vzduchotechnický systém. Díky tomu dům disponuje teplejším vstupním čerstvým vzduchem v zimním období a chladnějším v létě. Vzduch poté vstupuje do FTX jednotky s tepelným čerpadlem a rotačním výměníkem tepla, který dále zvyšuje jeho teplotu. Ze sběrného boxu se šesti klapkami je vzduch rozváděn dále do místností pomocí vzduchotechnického systému Lindab Safe.

Pokoje jsou vybaveny nově vyvinutým JAD difuzérem značky Energiforum, který přivádí do všech místností čerstvý vzduch o požadované teplotě. Difuzor vyfukuje vzduch směrem dolů podél zdi, ohřívá, chladí a poskytuje čerstvý vzduch. Každý pokoj je vybaven senzory pro teplotu a CO2, které automaticky regulují průtok čerstvého vzduchu."

Aktivní a pasivní solární kolektory s tepelným výměníkem, společně s nádrží Fueltech, pak zajišťují vytápění domu. "Přestože v současnosti používáme německé řešení konstrukce domu, zajímá nás, jaké další užitečné možnosti by nám mohly nabídnout produkty firmy Lindab," uzavírá Magnus Norström.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů