Pátek, 26. dubna 2024

Účast veřejnosti ve stavebním řízení zůstala zachována, radují se ekologové

Účast veřejnosti ve stavebním řízení zůstala zachována, radují se ekologové

Senát dnes vrátil do Poslanecké sněmovny novelu stavebního zákona. Účast veřejnosti v řízení zachovali v podobě, jakou schválili poslanci. Změny, které senátoři v zákoně udělali, ekologické organizace komentují jako drobná vylepšení.
"Vláda, poslanci a nyní i senátoři jednoznačně podpořili zachování účasti občanů při rozhodování o jejich okolí. Potvrdili její význam v ochraně kvalitních podmínek pro život lidí, boji proti korupci i zkvalitňování práce úřadů," uvádí expert Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.
"Za nejpodstatnější považujeme, že účast veřejnosti v řízení byla zachována a že se pod kontrolu úřadů i veřejnosti dostala činnost takzvaných autorizovaných inspektorů. Příkladů, kdy veřejnost účastí v řízení významně pomohla ochraně svého okolí nebo poukázala na podivné jednání, je totiž nepočítaně," dodává Martin Skalský ze sdružení Arnika.
Přečtěte si Občané sobě >>
Vybrané příklady, kdy se lidem podařilo díky účasti ve správních řízeních doslova zachránit krajinu nebo svou obec, shrnuly nevládní organizace do samostatné publikace.
Sdružení Arnika postupně zveřejňuje sérii videospotů, které zachycují příběhy lidí, kteří nebyli lhostejní ke svému okolí a díky kterým nedošlo k hrozícímu poškození životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů