Úterý, 19. března 2024

Budoucnost slibují soběstačné domy

Plánování stavby domu je ovlivňováno mnoha faktory, v posledních letech je to především potřeba snižování nákladů na energie.

Budoucnost slibují soběstačné domy

Výrobci stavebních materiálů by tomuto trendu měli jít naproti, říká Petr Veleba ze společnosti Wienerberger.

OTÁZKA: - Společnost Wienerberger představila nedávno odborné veřejnosti nový koncept e4 . Co tento záměr přináší?

Koncept e4 zohledňuje rozhodující faktory, které vstupují na pole plánování stavby budovy. Propočítává všechny vstupní hodnoty, aby vytvořil optimální model pro stavbu. Dům, který splňuje nároky konceptu e4, je energeticky úsporný, využívá energie z obnovitelných zdrojů, je postavený ekonomicky a uplatňuje exkluzivní vnitřní klima umožněné cihlovou výstavbou.

OTÁZKA: - Z jakého důvodu koncept vznikl?

Koncept e4 je reakcí na aktuální a budoucí trendy v bydlení. Společnost v západních zemích se stále vyvíjí a nejvyšším přikázáním již není cena a komfort pohodlí, ale začínáme také vnímat energetickou efektivitu. Jsme také více ohleduplní vůči prostředí, ve kterém žijeme. Kulturní tradice se do stavebnictví promítá více, než by se mohlo zdát.

OTÁZKA: - Jak je možné si tento poměrně abstraktní termín představit v praxi?

Aplikací konceptu e4 do praxe je celá škála. Dobrou ukázkou je pilotní program, tzv. e4 kalkulátor. Vyvinuli jsme ho ve spolupráci s Technickou univerzitou ve Vídni. Inspiraci jsme našli ve směrnici EU, která má za cíl stanovení nákladově optimální úrovně budov. Jde o software, který provede prozatím na pěti vzorových domech na základě zadaných parametrů jejich hodnocení a následně umožňuje měněním parametrů domy optimalizovat. Každý zájemce si tak může vyzkoušet vliv spíše intuitivních rozhodnutí na hodnocení domu.

OTÁZKA: - V čem spatřujete největší výhodu tohoto softwaru?

Vidím ji především v tom, že program nabízí také rady, jak zadaný dům změnit, aby poměr nákladů, úspor a ekologických a energetických parametrů byl v průběhu pořízení a následných třiceti let provozu optimální. Uživatel si tak jednoduše může udělat představu o tom, jaký typ domu bude právě pro něj nejvhodnější.

OTÁZKA: - Kde je tento program dostupný?

Je dostupný na webových stránkách společnosti Wienerberger - www.porotherm.cz

OTÁZKA: - Existuje už reálný "dům budoucnosti" podle konceptu e4?

Společnost Wienerberger své nové poznatky prezentuje na reálné stavbě domu soukromého investora, který již stojí v rakouském Zwettlu. Cihlový dům e4 2020 je nízkoenergetický s přirozeným větráním obytných místností. K dosažení těchto charakteristik jsou obálka budovy, technika topení a vybavení domu vyváženy a v perfektní vzájemné souhře. Stěny domu jsou postaveny z cihel plněných minerální vatou POROTHERM T Profi. Díky tomu není potřebná žádná dodatečná izolace zvenku.

OTÁZKA: - Již dobře jsou nám známé pojmy nízkoenergetický a pasivní dům. Nová směrnice EU i chystaná novela zákona ovšem pracují s termínem "dům s téměř nulovou spotřebou energie". Co si můžeme pod takovým domem představit? Pracujete s tím i ve vašem novém konceptu?

Nulová spotřeba energie neznamená, jak bývá častou domněnkou, dům, který nepotřebuje energii. Nejde tedy o pasivní či nízkoenergetické domy. Energií je ve smyslu evropských předpisů myšlena "primární", tedy ta, která svou hodnotou vyjadřuje náročnost, s jakou je potřeba spotřebovanou energii získat. Čím více energie neboli tepla si dokážeme sami vyrobit, tím méně budeme závislí na jejich dodávkách. Z hlediska hodnocení je tak velmi rozdílné, pokud budeme vodu ohřívat v elektrickém bojleru, nebo zda většinu připraví solární panely a jen část, kterou nestačí panely vyrobit, budeme dohřívat. Podobně je zásadní rozdíl v tom, jestli můžeme vytápět dům dřevem z okolních lesů, peletami, nebo zda budeme vytápět plynem či uhlím. Principy návrhu a fungování takových domů si může každý vyzkoušet na e4 kalkulátoru. Právě požadavek co nejmenší závislosti na energiích, které jsme nuceni doposud dovážet, a požadavek na použití obnovitelných paliv jsou součástí nového směru, kterým s e budeme muset v budoucnosti vydat.


ZÁKLADNÍ PILÍŘE KONCEPTU ČTYŘ "E"

- Energie a energetická efektivita: použití zdicích materiálů s vysokou hodnotou tepelného odporu, např. cihla plněná minerální vatou jako izolantem.

- Ekologie, ochrana životního prostředí: Cihlový dům e4 je nezávislý na fosilních zdrojích a pracuje jen s obnovitelnými zdroji energie. Kombinace přírodních materiálů (cihla plněná minerální vatou) navíc respektuje životní prostředí

- Emoce, exkluzivní vnitřní prostředí: Osvědčené cihly vytvářejí v místnosti příznivé mikroklima, optimální teplotu a vlhkost, neuvolňují žádné chemické látky do okolí.

- Ekonomika, dostupné pořizovací a provozní náklady: e4 kalkulátor provede na pěti vzorových domech jejich hodnocení na základě zadaných parametrů a následně umožňuje jejich změnou domy optimalizovat.


Petr Veleba: Náš program nabízí především rady, jak zadaný dům změnit, aby poměr nákladů, úspor a ekologických a energetických parametrů byl v průběhu pořízení a následných třiceti let provozu optimální.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů