Pátek, 26. dubna 2024

Myslete ekologicky, bydlete ekonomicky

Myslete ekologicky, bydlete ekonomicky

Na bydlení a energie vynaloží každá rodina 30 procent celkových ročních nákladů určených na provoz domácnosti. Navíc ceny za energii se stále zvyšují a tento rostoucí trend lze očekávat i v budoucnu. Podle předpokladů se náklady na energii budou ročně zvyšovat o pět procent. Není proto divu, že snad každý z nás hledá cesty, jak co nejvíce tyto náklady snížit. Efektivním řešením je rekonstrukce bytu či domu podle ekologických trendů. Nejen že tak budete šetrní k životnímu prostředí a potěšíte svou peněženku, ale zároveň vzroste tržní hodnota vaší nemovitosti.
Zateplení fasády
Investice do vhodné izolace fasády, podlahy, nejvýše položeného stropu v domě a střechy se vám vyplatí. Snížíte celkové náklady na vytápění o 25 až 40 procent, zabráníte vlhnutí vnitřních stěn a zbavíte se nepříjemného pocitu chladu. Současně eliminujete zdravotní rizika způsobená plísněmi a alergiemi, která jsou typická pro vlhké byty a domy. A v neposlední řadě bude váš dům vypadat lépe.
Nová okna
Moderní okna s dvojskly, plastová či dřevěná ušetří náklady na energii až o 12 procent. Okna s vylepšeným rámem a izolačními trojskly dokonce až o 20 procent. Nová okna vám umožní řízené a snadné větrání a společně s žaluziemi budou regulovat sluneční svit a intenzitu prostupujícího tepla. Navíc jsou bezúdržbová a nevyžadují tedy žádné renovace, ani pravidelné nátěry.
Úsporný kotel
Pokud vyměníte váš současný zdroj vytápění za nový, uspoříte na nákladech 12 až 16 procent za rok. Navíc moderní kotel je komfortnější na obsluhu i údržbu. Společně s vhodnými radiátory se správně dimenzovanou plochou a regulačními ventily docílíte optimální teploty ve všech místnostech.
Modelové příklady
Rodinný dům s ročními náklady za energie 50 000 Kč
Kompletní zateplení fasády, podlah a stropů
-40 %
Výměna oken a dveří
-12 %
Výměna kotle, radiátorů, regulace
-20 %
Celková úspora
36 000 Kč
*Finanční návratnost investice je cca 10 let.
Panelový byt 3+1 s ročními náklady za energie 20 000 Kč
Výměna oken, vč. žaluzií
-12 %
Celková úspora
2 400 Kč

*Finanční návratnost investice je cca 17 let.
* v návratnosti nejsou započteny opakované náklady na údržbu a komfortní užitné vlastnosti - větrání, zastínění, jednoduchá obsluha a neopominutelný estetický užitek nového vzhledu.

Výhodnější úvěry
Pokud se chcete pustit do ekologicky zaměřené modernizace vašeho domu či bytu, budou vám nakloněny také některé úvěrové nabídky. V rámci EKOprogramu si můžete u Raiffeisen stavební spořitelny vybrat mezi úvěry REKOpůjčka plus a HYPOsplátka plus.
"REKOpůjčka plus je účelový spotřebitelský úvěr s úrokovou sazbou od 4,7 %. Hodí se zejména na menší rekonstrukce. Do výše 500 tisíc korun jej lze získat bez zajištění. Rozsáhlejší projekty nad 300 tisíc korun lze výhodně financovat s úvěrem HYPOsplátka plus. Úroková sazba 3,4 %, možnost rozložit splatnost úvěru téměř na 30 let nebo posunout si splátky až o 6 měsíců jsou jen některými z jeho výhod," říká Vladimír Vyčítal, vedoucí oddělení vývoje produktů pro fyzické osoby z Raiffeisen stavební spořitelny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů