Pátek, 19. dubna 2024

Hanousek: Zářivky jsou plnohodnotné

Hanousek: Zářivky jsou plnohodnotné

Nezisková organizace Ekolamp už čtyři roky provozuje kolektivní systém zpětného sběru vysloužilých osvětlovacích zařízení. Její jednatel Alexandr Hanousek za tu dobu sleduje vývoj, jak se stále více úsporných zářivek vrací k ekologické recyklaci.

Pravidelné průzkumy ukazují, že Češi začínají při nakládání s vysloužilými úspornými zářivkami dbát správného postupu. Už jich tolik nekončí v běžných kontejnerech, jako dříve.

Jaká jsou aktuální čísla?
V roce 2004 jsme na základě průzkumu viděli, že zhruba 70 procent úsporných zářivek stále končí v běžném komunálním odpadu a nejdou k ekologické likvidaci. Naopak letos se ukázalo, že takto končí jen necelých 40 procent zářivek a ostatní se dostávají k recyklaci.

Klasické žárovky mohli lidé normálně vyhodit s komunálním odpadem. Proč nemohou podobně zacházet i s jejich náhradou? V čem jsou vůbec úsporné zářivky tak nebezpečné?
Úsporné zářivky obsahují malé množství rtuti, kterou potřebují k tomu, aby vůbec svítily. Tento princip bohužel nejde zrušit, rtuť v nich musí být obsažena vždycky. Ačkoliv dnes je jí už jen zanedbatelné množství, v nových zdrojích je to méně než dva miligramy. To je ten důvod, proč se s nimi musí zacházet jinak - aby se nepoškozovalo životní prostředí v případě, že se zářivka vyhodí. Snadno se totiž může rozbít a rtuť tak uniknout do ovzduší. V množství, ve kterých jsou úsporné zářivky uváděny na trh, to pak samozřejmě dělá mnoho kilogramů rtuti. A nebylo by to rozhodně příjemné, kdybychom si takto znečišťovali životní prostředí.

Kam tedy lidé mohou tento nebezpečný odpad vracet?
Mohou je vracet do celkem rozsáhlé sběrné sítě, kterou Ekolamp za čtyři roky svého provozu vybudoval. Síť obsahuje jednak sběrné dvory obcí, nebo například různé velkoobchody. A v neposlední řadě nyní zavádíme novou sběrnou nádobu, která je určena opravdu pro koncového uživatele, tedy běžné lidi. Tyto nádoby budou umisťovány především do elektroobchodů, na úřady, zdravotní střediska, do škol a podobných míst, na která lidé běžně docházejí a nemají to daleko. Tam budou moci odložit zářivku pohodlně, bez dlouhého vyhledávání sběrného dvoru nebo sběrného místa.

Vraťme se na počátek životního cyklu úsporné zářivky. Na co by si měli dát lidé při jejím nákupu hlavně pozor?
Jako zpracovatelé zářivek nejsme úplně kompetentní se k tomu vyjadřovat. Ale pokud mohu říct svůj vlastní názor, tak by samozřejmě měli velmi pečlivě zkoumat vlastnosti zářivky jako takové. Jakou má výdrž, kolik vydrží spínacích cyklů, jaké má barevné podání. Na základě toho se pak rozhodnout. V současné době mají úsporné zářivky postupně nahrazovat klasické žárovky. Aby opravdu co nejvíc nahradily barevné podání žárovky, tak si člověk musí vybrat vhodný zdroj.

Mohou tedy úsporné zářivky plnohodnotně nahradit vytlačované klasické žárovky?
Opět můj osobní názor. Pokud si dáte trošku práci s výběrem, tak může být plnohodnotnou náhradou. Takřka ve všech aplikacích, kromě některých speciálních, lze nyní najít náhradu v podobě úsporného zdroje.

Zdro: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů