Čtvrtek, 28. března 2024

Simulátor světelného znečištění

Na internetu je dostupný jednoduchý simulátor světelného znečištění Britské astronomické společnosti.

Simulátor světelného znečištění

Ve flashové aplikaci je možno přidávat různý počet lamp kliknutím do místa, kde má být lampa umístěna, posunovat lampy a měnit jejich typ. Na vlastní oči pak uvidíte, jaký vliv má zvolený typ lampy na kvalitu noční oblohy.

Stále se zhoršující stav noční oblohy vyburcoval lidi i ve Velké Británii. Také tam se diskutuje nad dopravními nehodami způsobenými oslněním řidičů nebo nad vlivem nočního světla na rakovinové bujení lidských buněk. Podle odhadů mrhá Velká Británie vlivem špatného osvětlení každý rok 1 miliardu euro a jen 10 % obyvatel má vůbec šanci vidět krásy noční oblohy. V Británii si problém začíná uvědomovat i politická sféra. Nedávno svou podporu snaze o zachování temné oblohy vyjádřilo i národní shromáždění ve Walesu (obdoba parlamentu).

Při tom stačí postavit místo současných lamp lampy jiné a situace se v mnohém zlepší. Aby každý pochopil rozdíl mezi "špatnou" a "dobrou" lampou, vytvořil Dan Nixon interaktivní simulátor světelného znečištění. Flashová aplikace graficky ukazuje, jak pouliční osvětlení ovlivňuje své okolí a jak různé druhy lamp působí různou úroveň světelného znečištění.

Simulátor umožňuje umístit libovolný počet lamp kamkoli na snímek ulice s domem, velkým stromem a astronomem. Podle počtu a kvality lamp pak jsou hvězdy na obloze i s Měsícem viditelné dobře nebo špatně. Jednoduché rozhraní umožňuje kliknutím myši umístit lampu v libovolné výšce nad úrovní krajiny a měnit mezi třemi druhy lamp, resp. stínítek. Simulátor pak věrně zobrazuje, co se s oblohou děje.

Návod:

  • Kliknutí - umístí se "špatná" lampa do místa kliknutí
  • "Chycením a táhnutím" zdroje světla v lampě, lze lampu libovolně posouvat
  • Kliknutím na lampu se přepne kulová (špatná) lampa na polokulovou (stále nedostatečná) a dalším kliknutím na plně cloněnou (dobrá).

Porovnání ze simulátoru:

Špatně osvětlená ulice

Dobře osvětlená ulice

Podle rozlišení monitoru lze vybrat ze tří rozměrů simulace. small (1024x768), medium (1280x1024), large (1600x1200).

Odkaz na simulátor Britské astronomické společnosti

Sobotka Petr

www.astro.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů