Středa, 17. dubna 2024

Snižujeme náklady eko osvětlením

Uspokojit všechny environmentální cíle a požadavky v provozu logistických nemovitostí, a navíc mít kontrolu nad provozními výdaji není jednoduché.

Snižujeme náklady eko osvětlením

Mnohé může usnadnit spolupráce s moderním developerem, který přijde s vhodným řešením. Uvádíme příklad spolupráce logistické firmy HOPI a správce skladových prostor, společnosti P3.

Společnost PointPark Properties (P3; developer a správce skladových prostor) zahrnula do svých ekologických řešení instalaci úsporných ekologických osvětlení. Prvním nájemcem, který je využívá, je společnost HOPI, většinový nájemník v parku PointPark Prague D1. "Společnost HOPI si objednala tento efektivní systém osvětlení jako součást balíčku prodloužení nájemní smlouvy," říká Tomáš Kubín, P3 head of construction. "Naší velkou výhodou je, že můžeme tato energeticky efektivní řešení nabízet bez ohledu na technický stav budovy," dodává Tomáš Kubín.

Zvýšení energetických úspor

Hlavním cílem projektu výměny osvětlení v logistických parcích bylo zvýšení energetické efektivnosti provozu nájemce daných prostor, snížení nákladů na elektrickou energii, snížení servisních nákladů na osvětlovací soustavu a prodloužení servisního intervalu této soustavy.

Celý projekt připravila společnost doublepower!!, která vyměnila původní 400W výbojková svítidla za 270W svítidla anglického výrobce Somar International-Eluma EN. Ta v určených prostorech využívají programovatelných senzorů reagujících na pohyb. "Každé svítidlo má v rámci systému svou jedinečnou adresu a je možné jej dále bezdrátově regulovat, což umožňuje značnou flexibilitu provozu skladu," vysvětluje Tomáš Kubín a doplňuje: "Nově osazovaná svítidla jsou navíc prachotěsná a jsou uzpůsobena pro použití v prostorech s potravinářskou výrobou."

Svítidla také umožňují okamžitý start a jejich naprogramování lze pohodlně změnit pomocí bezdrátového ovládání. Systém je možné doplnit o senzory denního osvětlení, které reagují na příspěvek přirozeného světla a dále tak zvyšují ekonomický přínos instalace.

Výhody nového osvětlení

Nejvýznamnějšími parametry této výměny byly snížení náročnosti provozu na produkci CO2 o 353 961 kg ročně, což znamená snížení celkových provozních nákladů, a spotřeby osvětlovací soustavy o 66 % při denní šestnáctihodinové provozní době soustavy osvětlení.

Výměna osvětlovací soustavy přináší významné úspory a aplikované řešení je využitelné ve všech běžných logistických provozech. Kromě okamžité energetické úspory, díky výraznému snížení příkonu osvětlovací soustavy, je charakter těchto provozů mimořádně vhodný pro řízení osvětlení inteligentním způsobem - svítit lze skutečně pouze tam, kde se pohybují zaměstnanci, a pouze v době, kdy v provozu není dostatek přirozeného denního světla. Vedle skladovacích a logistických provozů je dané řešení vhodné také pro průmyslové a výrobní závody.

Realizace celého projektu proběhla bez jakéhokoliv negativního vlivu či zvláštních požadavků na nájemníkovy aktivity. "Veškerá instalace, demontáž stávajících svítidel, jejich ekologická likvidace a montáž nových svítidel společně s jejich programováním proběhla za běžného provozu skladového areálu. Žádný zásah nenarušil nájemníkovy běžné pracovní procesy. Nic nebrání tomu, aby úsporné osvětlení bylo součástí každého skladovacího prostoru," uzavírá Tomáš Kubín.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů