Čtvrtek, 18. dubna 2024

Efektivní osvětlení pro skladové haly

Být ekologický a zároveň šetřit energii a náklady je v podnikání nepochybně důležitým cílem. Dosáhnout tohoto cíle lze prostřednictvím spolupráce s pokrokovým developerem skladových prostor, který nabízí vhodné řešení přínosné jak pro něj samotného, tak pro jeho nájemníky i životní prostředí.

Efektivní osvětlení pro skladové haly

Developer a správce skladových prostor, společnost PointPark Properties (P3), zahrnula do svých ekologických řešení instalaci úsporných ekologických osvětlení. Ta pomáhají nájemníkům logistických center šetřit energií a zároveň jsou přátelská k životnímu prostředí.

Prvním nájemcem, využívajícím energeticky efektivní osvětlení fungující na principu pohybových čidel, se stala společnost HOPI, většinový nájemník v logistickém parku PointPark Prague D1.

SNÍŽENÍ NÁKLADŮ

Hlavním cílem projektu výměny osvětlení v logistických parcích bylo zvýšení energetické efektivnosti provozu nájemce daných prostor, snížení nákladů na elektrickou energii, na osvětlovací soustavu a prodloužení jejího servisního intervalu. Výměnu stávajících výbojkových svítidel připravila společnost doublepower.

"Společnost doublepower v rámci tohoto projektu vyměnila původní 400W výbojková svítidla za svítidla anglického výrobce Somar International-Eluma EN (max. 270 W), která v určených prostorech využívají programovatelné senzory reagující na pohyb. Každé svítidlo má v rámci systému svou jedinečnou adresu a je možné je dále bezdrátově regulovat, což umožňuje značnou flexibilitu provozu skladu. Nově osazovaná svítidla jsou navíc prachotěsná a uzpůsobena pro použití v prostorech s potravinářskou výrobou," vysvětluje Tomáš Kubín, P3 Head of Construction.

Úsporné svítidlo Eluma Modular je vysoce efektivní a využívá kombinace několika moderních technologií, jakými jsou například odrazné plochy, programovatelné senzory, zdroje s dlouhou životností a možnosti nastavení plochy světelných zdrojů v závislosti na instalační výšce svítidla. Možnosti programování senzorů se týkají jak nastavení citlivosti samotných senzorů, tak času svícení až po možnosti nastavení zasvícení nově instalovaných světelných zdrojů. Svítidla také umožňují okamžitý start a jejich naprogramování lze pohodlně změnit pomocí bezdrátového ovládání. Systém je možné doplnit o senzory denního osvětlení, jež reagují na příspěvek přirozeného světla a dále tak zvyšují ekonomický přínos instalace.

OPTIMÁLNÍ EKONOMICKÉ PARAMETRY

Nejvýznamnějšími parametry této výměny bylo snížení náročnosti provozu na produkci CO2 o 353 961 kg ročně, což znamená snížení celkových provozních nákladů a spotřeby osvětlovací soustavy o 66 procent při denní šestnáctihodinové provozní době soustavy osvětlení. Původní osvětlení tvořilo 558 kusů 400 W výbojek, které bylo nahrazeno 718 novými ekologickými svítidly Eluma Modular 270 W. Tento krok pomohl ke snížení maximálního příkonu osvětlovací soustavy z 251,10 kW na 148,63 kW a průměrného momentálního příkonu soustavy z 251,10 kW na 85,56 kW. Z hlediska ekonomických parametrů výměna osvětlení sníží spotřebu elektrické energie z 1 253 491 kWh na 430 325 kW, ročně tedy ušetří 823 165 kWh.

VÝMĚNA OSVĚTLENÍ

Výměna osvětlovací soustavy přináší významné úspory a aplikované řešení je využitelné ve všech běžných logistických provozech. Kromě okamžité energetické úspory výrazným snížením příkonu osvětlovací soustavy je charakter těchto provozů mimořádně vhodný pro inteligentní řízení osvětlení - svítit lze skutečně pouze tam, kde se pohybují zaměstnanci, a jen v době, kdy v provozu není dostatek přirozeného denního světla. Vedle skladovacích a logistických provozů je dané řešení vhodné také pro průmyslové a výrobní závody. Obecně lze tvrdit, že všude tam, kde se využívají výbojková svítidla, se dosáhne značných úspor. Technologie lze přizpůsobit přesně prostředí, jako například vysokým nebo nízkým okolním teplotám, prachu, vibracím nebo provozům s požadavkem na extrémně dlouhou životnost světelných zdrojů.

Realizace celého projektu v hale PointPark Prague D1 proběhla bez jakéhokoliv negativního vlivu či zvláštních požadavků na nájemníkovy aktivity. "Veškerá instalace, demontáž stávajících svítidel, jejich ekologická likvidace a montáž nových svítidel společně s jejich programováním proběhla za běžného provozu skladového areálu," říká na závěr Tomáš Kubín.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů