Pátek, 19. dubna 2024

Začátek roku ve znamení energií, vytápění a klimatizace

Naše republika, stejně jako celý svět, se nachází v dlouhotrvajícím období hospodářské a finanční krize. Každý den se dovídáme nejrůznější prognózy o délce jejího trvání a receptech na řešení, která ze sebe "chrlí" média všeho druhu. Specifickými nároky se v tomto směru prosazuje zimní období, kdy v mnoha domácnostech extrémně stoupají náklady na energii, teplo i vodu.

Začátek roku ve znamení energií, vytápění a klimatizace

Stoupají a stále více ukrajují z rodinných rozpočtů. Daná skutečnost se každoročně stává výzvou pro organizátory odborných akcí, zabývajících se touto tématikou, kteří tak jejich uspořádáním a především jejich obsahem mohou dílčím způsobem přispět k řešení složité ekonomické situace. A rozhodně je přitom nelze dopředu odepisovat jako nepovedené, i když by se spletitý hospodářský vývoj mohl jakkoliv negativně podepsat na rozsahu, náplni a kvalitě expozic. Právě naopak. Každá tato výstava cíleně, zaměřena na problematiku úspor energie, může výrazně pomoci zmírnit důsledky finanční krize jak u vystavovatelů, tak návštěvníků. Krize by obě strany měla naučit nejen šetřit, ale i nově uvažovat. Kupříkladu v tom, že se poskytne větší prostor pro vědu, výzkum, nové technologie, prototypová řešení a hledání netradičních řešení vzniklé situace. Návštěvníci pak od takových akcí budou oprávněně očekávat nejen okamžitá, ale především perspektivní řešení. Pro vystavovatele se tak, daleko ví ce než v minulosti, otevře prostor představit své produkty, které povedou nejen k úsporám energie, ale budou špičkovými konkurence schopnými technickými novinkami. Výstavy by pro ně měly být dobrou investicí do budoucna.

JAKO NA BĚŽÍCÍM PÁSU...

Nelehká ekonomická realita posledních měsíců nutí vystavovatele dobře vážit každý výdaj firemních finančních prostředků. Přesto je na tomto místě třeba zdůraznit, že veletrhy jsou stále jednou z nejefektivnějších marketingových investicí. Žádná jiná forma marketingové komunikace neumožní být na jednom místě v osobním kontaktu s tak velkým množstvím potenciálních zákazníků a obchodních partnerů. Dostatečný důkaz uvedených slov lze nalézt na internetu samotném. Zavítáte-li na odborné stránky internetových portálů, které nabízejí přehled výstav a veletrhů (např. www.eventseye.com), zjistíte, že již od začátku roku probíhá jedna akce za druhou, ať už se jedná o její mezinárodní, tuzemskou či "pouze" regionální formu. Kromě tohoto zdroje vás "masírují" tiskové kampaně, proklikové bannery, reklamní spoty ve vysílání televizních a rozhlasových stanic a jiné druhy upoutávek, např. billboardy, plakáty a poutače, o právě probíhajících či plánovaných expozicích, semináří ch nebo konferencích na jedno z témat energie, vytápění nebo klimatizace.

Během ledna a počátkem února si své již odbyly různé expozice, ze kterých můžeme jmenovat například INTERNATIONAL AHR EXPO v americkém Chicagu (25. - 27. 1.), rakouský AQUA -THERM Vienna (26. - 29. 1.) či jeho ruská obdoba v Moskvě (2. - 5. 2.), věnované klimatizaci, chlazení, vytápění a sanitárnímu vybavení, měřicí, regulační a ekologické technice, respektive domácí INFOTHERMu (18. - 21. 1.) na ostravském výstavišti Černá louka či ENVITECH (4. - 5. 2.) ve Vídni, zaměřené na ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů, a to i pro malé a střední objekty. Pořadatelům přitom jde vždy o stejnou myšlenku: pro návštěvníky připravit přehlídku nejlepších výrobků a služeb k zabezpečení tepelné pohody za ekonomicky přijatelné ceny. K tomu jako "třešničku na dortu" přidat zdroj seriózních informací a zajímavých setkání vystavovatelů, návštěvníků i odpovědných pracovníků, kteří mohou ovlivnit další vývoj i ekonomickou dostupnost moderních způsobů vytápění.

To platí i o již avizované výstavě INFOTHERMA 2010. Promptně reagovala například na situaci kolem programu "Zelená úsporám" na podporu úspor energie a zlepšení životního prostředí (výstavba pasivních domů, zateplování objektů, využívání biopaliv, sluneční energie, tepelných čerpadel atd.), který na jaře 2009 vyhlásilo ministerstvo životního prostředí ČR. Právě vysvětlování všech souvislostí s dotyčným programem se věnovalo rozsáhlé poradenství. Anketa o technicky nejzajímavější exponát, na základě zkušeností z předcházejících tři ročníků výstavy, zase mapovala okruh tématiky, o kterou se návštěvníci nejvíce zajímali. Potvrzuje se tak i správnost koncepce výstavy, učinit z ní komplexní pohled na včasné zajišťování tepelné pohody našich příbytků. Ideu, stvrzenou například též zastoupením technických nakladatelství a odborných časopisů s možností, dovědět se jejich prostřednictvím řadu novinek z celého světa.

ÚČAST NA VELETRHU: NOVÉ KONTAKTY, NOVÉ KONTRAKTY

Obchodní i odborné příležitosti poskytuje všem, kteří podnikají v oboru vytápění, větrání, klimatizace, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky, též výstava AQUA-THERM Nitra.

Dnes na Slovensku největší a z pohledu odvětví nejdůležitější akce se v době uzávěrky tohoto čísla teprve chystala předestřít všem návštěvníkům své "speciality" v podobě konání dalšího ročníku (9. - 12. 2.). Dopředu však lze prozradit, že o akci, navzdory probíhajícím hospodářským těžkostem, byl projeven značný zájem ze strany firem. Čistá výstavná plocha se oproti předchozímu roku zvětšila z 3 918 m2 na 4 326 m2 a rozšířil se počet přímých vystavovatelů. Každým rokem přibývá hlasů pro obnovitelné zdroje, nízkoenergetické domy, izolační materiály, zateplovací systémy, termoregulační okna a podobně. Možnost spatřit najednou nabídku několika desítek firem a získat zdroj informací přímo od výrobců, budou jistě, společně se stále větším úsilím spotřebitelů ušetřit za teplo, plyn a vodu, pádným argumentem v rozhodování o účasti na připravovaném veletrhu v Nitře.

Spatřit a na jednom místě porovnat novinky a trendy v úsporách za vodu, teplo, plyn a elektřinu, odborníkům pak navázat kontakty se všemi klíčovými firmami v oboru, umožní na "domácí" půdě také 36. ročník mezinárodního veletrhu vytápění, sanitární techniky, technického zařízení budov, izolací, úspor energie a ekologie PRAGOTHERM, který se uskuteční od 11. do 14. 2. 2010 na holešovickém výstavišti v Praze. Pozornost jistě přiláká i CEEERES - středoevropská konference o energetické hospodárnosti a obnovitelných zdrojích energie. Stále častěji se totiž diskutují témata jako "Energie slunce a dřeva při výrobě tepla pro rodinné domy", "Obnovitelné zdroje energie pro bytové a rodinné domy" či "Tepelná čerpadla pro nízkoenergetické domy".

V hlavním městě (PVA Letňany) proběhne v únoru (25. - 28. 2.) i další akce: MODERNÍ VYTÁPĚNÍ - 5. mezinárodní veletrh zelené energie, vytápění a vzduchotechniky. Cena energií stále stoupá, s tím i zájem veřejnosti využít energie dostupné všude a všem, a to navíc úplně "zdarma". Například díky fotovoltaickým panelům, které jsou funkční i bez přímého slunečního svitu, máte možnost absolutní energetické nezávislosti. Investicí do solárních systémů zase zhodnotíte vaši nemovitost. Proto je veletrh zaměřen zvláště na Dřevostavby, Dřevotechniku, Aquaset či Nový byt a dům.

Kdo by si chtěl v únoru zajet ještě dále na "západ", může vyrazit do německého Berlína. Na obory vytápění, chlazení, sanita, klimatizace, ekologie a voda se zde specializuje BAUTEC - odborný veletrh stavebnictví a domovní techniky. Akce bude probíhat v termínu od 16. do 20. 2. 2010.

SETKEJTE SE "TVÁŘÍ V TVÁŘ"

Oborové akce, zabývající se energií, vytápěním a klimatizací tvoří nosnou část podzimních a zimních veletrhů po celém světě. Ti, kteří uvažují o budoucí podobě svého bydlení, jistě zaujme nabídka každého z nich. V současnosti svým obsahem pokrývají téměř celý stavební sortiment: od klasických novostaveb přes dřevostavby až po nízkoenergetické domy. Zejména ony jsou "symbolem" eko-budoucnosti ve spojení s využitím obnovitelných zdrojů energie (solární, geotermální, větrná, biomasa...). Uvážíme-li k tomu současný vývoj cen energií, jsou témata energetických úspor a efektivního využívání energií daleko důležitější, než tomu bylo ještě před 20 či 10 lety. A pokud pomineme souvislosti geopolitické, je a bude zásobování energiemi v 21. století ovlivněno především principy efektivnosti a obnovitelnosti. Odborné veletrhy v tomto směru rozhodně hrají důležitou roli. Nabízejí totiž dobrou příležitost pro konzultaci s odborníky, stejně tak bohatý zdroj hodnotných informac í a inspirace.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů