Pátek, 26. dubna 2024

Magistrát připravuje další vlnu stavebních projektů v polích

Magistrát připravuje další vlnu stavebních projektů v polích

První a druhá vlna celoměstsky významných změn, vlny 06 a 07 - v záplavě záměrů, které mění stávající územní plán Prahy, se těžko orientují sami zastupitelé, natož běžní občané. Přitom se z velké části jedná o zástavbu zeleně a zemědělské půdy a projekty, které mohou poškodit životní prostředí. Magistrátní výbor pro územní rozvoj dnes projedná některé ze změn, navržených v takzvané vlně 07. Na konci března pak o nich rozhodne pražské zastupitelstvo. "Řádově se jedná o stovky jednotlivých změn. I když jsou to mnohdy dílčí projekty, v celku znamenají přeměnu mnoha set hektarů plochy města. Proto je nutné řešit tyto změny v rámci nového územního plánu, který se právě zpracovává," vysvětluje Martin Skalský z Arniky, která vyzývá pražské zastupitele k tomu, aby projednávání změn územního plánu zastavili.

Důkazem účelovosti celého procesu může být velmi sledovaný projekt rozšiřování letiště v Ruzyni. Ačkoliv ovlivní život desítek tisíc lidí v několika obcích, neprojednává se jednotně v rámci nového územního plánu, ale salámovou metodou jsou jeho dílčí části schovány v několika vlnách změn. V tzv. 2. vlně celoměstsky významných změn územního plánu je navržena nová letištní dráha, jedna ze změn šesté vlny zase požaduje zřízení nové spojovací komunikace na úkor polí a zeleně. "Ačkoliv silnice na první pohled nevypadá jako zásadní projekt, hygienik její stavbu podmiňuje vypracováním hlukové studie. To jen dokazuje, že celý projekt rozšiřování letiště by měl být řešen komplexně v rámci nového územního plánu i s ohledem na výši prostředků vynakládaných na zpracování různých studií a podkladů," zdůraznil Lukáš Matějka z Arniky.

Na konci března bude pražské zastupitelstvo schvalovat další balík změn. Jednou z nich je například záměr vybudovat na zemědělské půdě v Dolních Chabrech satelitní městečko. Proti se ale postavili místní obyvatelé, a to zejména z obavy, že nová masivní zástavba několika desítek domů bude znamenat neúnosnou dopravní zátěž pro okolí Kobyliské ulice i pro klidnou lokalitu původní zástavby. Tento záměr byl původně zahrnut ve vlně 06 a posléze přesunut do vlny 07, jejíž projednávání je v pokročilejší fázi (více o záměru zde: http://www.mestaprozivot.arnika.org/beranov).

Nesrozumitelný není jen proces jako takový, ale i řeč, kterou se ti, kdo návrhy připravují a schvalují, mezi sebou dorozumívají. Velkou dávku trpělivosti potřebuje ten, kdo se chce ve všech záměrech vyznat. Musí se přitom připravit i na perly, které mají s českým jazykem pramálo společného. Například zřejmě několikrát si bude muset přečíst větu, že "regenerace realizovaná v rámci měněných jednotek daných blokovým uspořádáním v nevyhovující uliční osnově a ve složitých podmínkách, vč. terénních, z hlediska strategie proměn města selhává v parametrech kvality" (viz posouzení vlivu sedmé vlny změn územního plánu na životní prostředí). Zda je to pro životní prostředí dobrá nebo špatná zpráva, není snadné říci.

Na to, zda pole zůstanou poli, zda kolem Prahy vzniknou lesy nebo další hypermarkety a satelitní městečka, by měl odpovědět nový územní plán. A hlavně, k tak zásadním plánům by se měli mít možnost vyjádřit obyvatelé Prahy, což nyní nemohou.

Přímo z internetových stránek Arniky je možné zaslat e-mail pražským zastupitelům: http://www.mestaprozivot.arnika.org/napiste-zastupitelum

Poznámky:

Přehled souběžně připravovaných změn územního plánu Prahy:

I. vlna celoměstsky významných změn: celkový plošný rozsah: 1 176 hektarů (2,37 % rozlohy Prahy
http://www.mestaprozivot.arnika.org/i-vlna-zmen

II. vlna celoměstsky významných změn: celkový plošný rozsah: 273 hektarů (0,55 % rozlohy Prahy)
http://www.mestaprozivot.arnika.org/ii-vlna-zmen

Změny vlny 07: celkový plošný rozsah: 4 71 hektarů (0,95 % rozlohy Prahy) - pouze změny s hodnocením SEA
http://www.mestaprozivot.arnika.org/zmeny-07

Změny vlny 06: 1264,3 hektarů

I samotný pořizovatel změn - odbor územního rozvoje magistrátu - přitom mnohé z navrhovaných změn vidí jako problematické. Například navrhovaná výstavba v Kunraticích bude podle odůvodnění změny znamenat úbytek "přírodní zeleně, která je v dané lokalitě vzácná a přínosná". Proti navržené změně v Dolních Chabrech, kde má na hodnotné zemědělské půdě vzniknout nové satelitní městečko, se ohradili i místní občané. Další spornou změnou v rámci tzv. 7. vlny je také označení nové komunikace v Lochkově za veřejně prospěšnou stavbu. Jedná se o komunikaci nevelkého významu. Část lokality se však nachází v ochranné zóně nadregionálního biokoridoru a na hranici přírodního parku Radotínsko Chuchelský háj.

Zarážející je navíc rozpor, kdy odbor životního prostředí magistrátu vydal k záměrům souhlasné stanovisko, ačkoliv v dokumentaci uvádí zásadní výhrady. Například v případě záměru mnohopodlažního domu v Kobylisích výška budovy "nezohledňuje přechod k odlišnému charakteru vilové zástavby". Výstavba bytového domu na ploše sportovišť a zeleně v Košířích má zase znamenat zhoršení komplexní občanské vybavenosti obytné zóny.

Stránky Arniky věnované územnímu plánu: http://www.mestaprozivot.arnika.org/nejvetsi-staveniste

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů