Sobota, 20. dubna 2024

GE Energy dodá pro ČEZ další větrné turbíny

GE Energy dodá pro ČEZ další větrné turbíny

První turbíny v největším evropském větrném parku poblíž rumunského pobřeží se mají roztočit příští rok.

Větrné turbíny pro druhou fázi výstavby největšího evropského větrného parku, který staví ČEZ na rumunském pobřeží Černého moře, dodá firma GE Energy. Americká společnost porazila v tendru německé společnosti Siemens a Nordex a dánskou Vestas. "GE podala po všech stránkách nejlepší nabídku," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Podle regionálního šéfa GE Energy Roda Christieho jde o kontrakt za stovky milionů eur. Firma má dodat až 101 turbín. "Přesný počet bude záležet na tom, jak bude probíhat povolování," řekl HN Christie.

I kdyby nakonec turbín bylo méně, půjde o zdaleka největší větrnou farmu v Evropě. GE už dodává celkem 139 větrníků pro první fázi projektu, která je v současnosti ve výstavbě. Ty ale vybíral ještě původní investor, od něhož ČEZ projekt loni v srpnu koupil.

Celkem má větrná farma v rumunské provincii Dobrudža disponovat výkonem 600 megawattů, což je víc než polovina instalovaného výkonu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ plánuje, že celková výše investice do tohoto projektu dosáhne 1,1 miliardy eur (zhruba 28,1 miliardy korun).

"Rumunsko schválilo přívětivou legislativu pro investice do obnovitelných zdrojů," vysvětluje Christie zájem investorů o větrné turbíny. Firma nedávno rozšířila továrnu v německém Salzbergenu, kde většinu turbín pro evropské větrné farmy vyrábí.

V Česku se naopak další výstavba větrných elektráren po slibném rozjezdu přibrzdila. Budování nových parků komplikuje nesouhlas ministerstva životního prostředí, krajů či místních iniciativ.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů