Středa, 24. dubna 2024

Větrné farmy jsou novou vizí Evropy

Větrná energie se může časem vyplatit víc než dovážet ropu. Mimopobřežní větrné farmy mají podle unie velkou budoucnost.

Větrné farmy jsou novou vizí Evropy

Obří větrné elektrárny vybudované v pobřežních vodách Severního moře budou navzájem propojeny podmořskými vysokonapěťovými kabely a v případě potřeby si mohou "vypomáhat". Když nebude vítr v Belglii, budou elektrickou energii do sítě dodávat třeba "větrníky" ze Švédska. Na projektu se tento týden v Bruselu shodlo devět evropských států.

Říká se jim "mimopobřežní větrné farmy". Ve vodách Severního moře jich nyní stojí bezmála třicet. A v jistém smyslu představují unijní příspěvek k ochraně klimatu, o němž se nyní jedná na summitu v Kodani.

Světový rekord drží belgický projekt C-Power: leží více než osmadvacet kilometrů od přístavního města Blankenberge, jeho "vrtule" měří 198 metrů. A staví další "větrný rekordman": větrná farma Belwind roste sedmatřicet kilometrů od belgického pobřeží.

Podobné větrné farmy mají unii už zanedlouho dodávat desetinu veškeré elektrické energie. Zástupci "větrného průmyslu" sdružení do Evropské asociace větrné energie EWEA dokonce tvrdí, že pouhých osm mořských větrných farem o rozloze sto krát sto kilometrů by dokázalo uspokojit celou kontinentální poptávku po elektrické energii.

Jak však v souvislosti s Německem upozorňuje společnost ČEPS, může větrná energie při silnějším větru natolik zatížit přenosovou síť v Česku , že ta může i zkolabovat.

Devět států EU se nyní rozhodlo, že rozvoj "mořské větrné energetiky" podpoří a začnou pracovat vzájemném propojení jejich "větrných farem". Bude to efektivnější a bezpečnější. Projekt by měl zabránit přetěžování přenosové sítě nebo naopak její nedostatečné využívání. Akce na výstavbu "podmořské vysokonapěťové sítě" se zúčastní Belgie, Dánsko, Německo, Francie, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Británie a Švédsko.

"Potenciál větrné energie z oblasti severních moří je enormní, převyšuje dokonce i potenciál ropy z celého Středního východu," tvrdí autor větrného projektu, belgický ministr energetiky Paul Magnette.

"Tento unikátní projekt není zajímavý pouze pro severomořské státy, ale pro celou unii. V budoucnosti totiž umožní dosáhnout potřebného energetického mixu," dodal Paul Magnette po podpisu dohody. Přímé propojení větrných farem zatím existuje jen mezi Británií, Francií a Belgií a pak mezi Nizozemskem a Norskem (které ovšem není členem EU).

"Větrná asociace" EWEA má důvody proč lobbovat, ve hře je hodně peněz, nicméně i experti Evropské komise uznávají, že význam větrných elektráren umístěných ve vodách Severního moře bude v nejbližších letech strmě stoupat.

"Mořské větrné farmy představují domácí evropský zdroj elektrické energie s obrovským, a zatím v podstatě nevyužitým, potenciálem," konstatuje vůbec první evropská zpráva o větrné energii získávané z moře z konce roku 2008. V dokumentu Evropské komise se dále uvádí, že v roce 2020 se kapacita mořských větrných farem zvýší - v porovnání se současným stavem - až čtyřicetkrát a v roce 2030 dokonce stokrát.

AUTOR: Tomáš Hořejší
Od našeho zpravodaje z Bruselu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů