Pátek, 29. března 2024

Větrný boom v Česku začíná postupně zpomalovat

Větrný boom v Česku začíná postupně zpomalovat

Rekordem skončil uplynulý rok v tuzemské větrné energetice. Naznačují to výsledky jedenácti měsíců vydané Energetickým regulačním úřadem. Větrné turbíny dodaly za tuto dobu do sítě 264 miliónů kWh elektřiny a instalovaný výkon dosáhl 179,42 MW, uvádí ERÚ. V provozu tak byly bezmála 1500 hodin, tedy po pětinu disponibilního času.

Větrný boom se však loni podle představitelů některých firem zastavil. Stěžují si zejména na dlouhé rozhodování na úřadech při schvalování územního plánu a posuzování dopadu stavby na životní prostředí (EIA). Hovoří o několikaletém odkladu projektů, které už se měly realizovat.

Platí to např. o německé firmě Ostwind, která měla už předloni spouštět první park 14 dvoumegawattových větrníků nedaleko severomoravských Oder. Průtahy však podle jednatele české pobočky Martina Vojáčka způsobily, že pilotní projekt začne firma až napřesrok, a to v severomoravském Oldřišově. Společnost přitom předpokládala, že do roku 2012 vybuduje větrné kapacity 100 MW, do roku 2015 ještě 90 MW s výhledem na dalších 100 MW. Stala by se tak jednou z největších větrných firem v Česku.

Celkový podíl větrné energetiky na výrobě elektřiny v Evropské unii dosáhne letos pěti procent, uvádějí projekce Evropské rady pro obnovitelné zdroje (EREC). Její analytici předpokládají, že v zemích sedmadvacítky dodají větrníky do sítě 176 terawatthodin proudu. Ze všech obnovitelných zdrojů má letos pocházet plná pětina elektřiny, celkem 704 TWh. Více než polovinu dodají vodní elektrárny, pětinu pak biomasové zdroje (viz http://www.ewea.org/index.php?id=195).

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů