Pátek, 26. dubna 2024

V Petrovicích chceme další větrné elektrárny, ale ekologové nám brání

V Petrovicích chceme další větrné elektrárny, ale ekologové nám brání

Radnice v Petrovicích připravuje výstavbu dalších větrných elektráren. Z jejich provozu chce získat peníze do obecní pokladny. Stavba elektráren je však v současné době nejistá, podle starosty Zdeňka Kutiny ji totiž blokují některé ekologické organizace.

NA: Budou v obci nové větrné elektrárny?
Obec nebyla investorem již provozovaných větrných elektráren. Nicméně zastupitelé v souladu s výsledkem místního referenda výstavbu elektráren na území obce i nadále podporují. Proti jsou však někteří ochránci, přátelé a děti přírody. Pokud se podaří tyto překážky překonat, má obec připravený a smluvně ošetřený scénář padesátiprocentní účasti na výstavbě nejméně jedné větrné elektrárny, čímž by byl zajištěn nemalý příjem do pokladny obce.

NA: Po otevření dálnice D8 se počet stánkařů ve vaší obci snížil. Bojuje s nimi?

Stánkaře považuji za nutné zlo nebo spíše daň poloze obce a době, v níž žijeme. Celou dobu se je snažíme, více či méně úspěšně, usměrňovat a regulovat. Nyní se poptávka po tomto způsobu prodeje a sortimentu zboží výrazně utlumuje, což napomáhá postupnému zanikání stánků.

NA: Budete chtít znovu kandidovat na starostu?

Chystám se kandidovat do zastupitelstva obce. Pokud budu voliči zvolen a následně vyzván ke kandidatuře na starostu, tak ji rád přijmu.

NA: Co chcete ještě dotáhnout do konce?

Chtěl bych co nejvíce zapracovat na převodu historického majetku z pozemkových fondů a dále připravovat projekty. Také je potřeba zapracovat na žádostech o dotace, aby nové zastupitelstvo nezačínalo s prázdným stolem.

NA: Změnilo se pro vaši obec něco poté, co byl otevřen nový úsek dálnice D8?
Pokud máte na mysli vliv na návštěvnost obce ze strany německých turistů, tak je změna minimální až žádná. Více tuto návštěvnost ovlivňuje kurz koruny, míra nezaměstnanosti v Německu, ceny služeb a benzínu.

NA: A co se vám povedlo a naopak nepovedlo?

Za necelých dvanáct let mého působení ve funkci starosty se v obci podařilo leccos uskutečnit. Byla to například výstavba osmi nových bytů, revitalizace parku na náměstí a v prostoru za radnicí či stavba víceúčelového sportoviště. Za osobní neúspěch prozatím považuji nedokončený převod historického majetku z pozemkového fondu na obec. Projektem z říše snů je pak obnova rozhledny na Nakléřově.

Zdroj: usti.naseadresa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů