Úterý, 23. dubna 2024

Větrné elektrárny přilákaly tisíce lidí

Větrné elektrárny přilákaly tisíce lidí

Přibližně dva tisíce návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít již tradiční Den otevřených dveří na moderních větrných elektrárnách po celé České republice. Reakce lidí zároveň ukázaly, že lidé se začínají s větrníky sžívat a v krajině je přestávají považovat za cizorodý prvek.

Krásného sobotního počasí využily tisíce lidí k návštěvě větrných elektráren, které ve 12 lokalitách otevřely své brány široké veřejnosti. Už popáté za sebou měli lidé možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. Pořádající Česká společnost pro větrnou energii akcí zároveň přispěla k oslavě Mezinárodního dne větru, který celosvětově připadá na 15. června.

Informační brožury "Větrná energie současnosti", balónky, jednoduchou skládačku větrníku, ale především silné zážitky - to všechno si lidé odnášeli po celou sobotu z lokalit, kde své dveře otevřely zájemcům moderní větrné elektrárny. Parný den, který s sebou odpoledne přinesl i tolik očekávaný vítr, nabídl nejen výklad odborníků, ale především bezplatnou prohlídku interiérů větrných elektráren a také pohledy na pracující moderní stroje vyrábějící zelenou elektřinu. Zážitek byl umocněn bohatým doprovodným programem v podobě jízd elektromobilů, elektrokol nebo kitesurfingu.

Zatímco loni na sebe strhl bezkonkurenčně nejvyšší zájem nový větrný park Kryštofovy Hamry v Krušných horách, letos byl zájem o "větrníky" v jednotlivých lokalitách vyváženější. Přestože k větrným elektrárnám dorazili převážně pozitivně naladění návštěvníci, ukázala většina reakcí, že lidé začínají v tuzemské krajině vnímat moderní "větrníky" jako jeden z krajinotvorných prvků a postupně se s jejich existencí sžívají.

"Přijeli jsme se na vlastní oči přesvědčit, jak větrníky vypadají a udělat si vlastní názor. V novinách tady na Vysočině o tom člověk čte spoustu někdy i negativních věcí, ale skutečnost vůbec není tak zlá," svěřila se třeba rodina z Havlíčkova Brodu, která v plné pětičlenné sestavě dorazila k premiérově otevřeným "větrníkům" u Věžnice.

"Jsme rádi, že se podařilo navázat na úspěšné čtyři ročníky této akce. Ceníme si velkého zájmu veřejnosti, která se tak na vlastní oči a uši může přesvědčit o chování větrných elektráren za běžného provozu. Už nyní můžu veřejnosti slíbit, že za rok se může těšit na další novinky a ještě bohatší program," říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.


Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE), profesní asociace která v ČR obor zastřešuje, se akcí Den otevřených dveří na větrných elektrárnách připojila k oslavám Mezinárodního dne větru (www.globalwindday.org) pořádaného European Wind Energy Association (www.ewea.org). Partnery akce byly Zelená energie Skupiny ČEZ a Česká pojišťovna.

Zájemci o větrné elektrárny se mimo jiné dozvěděli, že:
- v České republice se v současnosti točí přes 130 větrníků
- větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 288,1 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 259 tisíc lidí, což je cca město velikosti Plzně a Karlových Varů dohromady
- z větru by se v ČR mohlo vyrábět 6 TWh elektřiny, což je spotřeba více než čtyř milionů lidí
- aktuální výkupní cenou 2,23 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady začíná konkurovat některým starším uhelným elektrárnám
- větrné elektrárny v ČR fungují s větší využitelností než v Německu, zemi světové jedničky ve výstavbě větrných elektráren

Za rok od posledního dne otevřených dveří (13. 6. 2009) přibylo dosud na území ČR další nové větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu více než 40 MW. Mezi nejnovější počiny patří větrné elektrárny u Tulešic, Krásné u Aše, Věžnice nebo na Ostrém Kameni.

V současnosti je na území České republiky ve větrných elektrárnách instalován výkon v hodnotě téměř 200 MW. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) vychází z platné Státní energetické koncepce schválené vládou ČR a do čtyř let se počítá s instalovaným výkonem ve větrných elektrárnách ve výši 1000 MW. Tyto kapacity vyrobí přibližně 2,5 TWh elektrické energie, což je prakticky ekvivalent dnešní výroby ve vodních elektrárnách.

Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
Více informací o Dni otevřených dveří i větrné energii na stránkách www.csve.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů