Pátek, 29. března 2024

NSS usnadnil stavbu větrných elektráren v Moravskoslezském kraji

NSS usnadnil stavbu větrných elektráren v Moravskoslezském kraji

Nejvyšší správní soud (NSS) usnadnil stavbu větrných elektráren v Moravskoslezském kraji. Zrušil několik pasáží v zásadách územního rozvoje kraje, které prakticky bránily budování elektráren. Vyhověl tak společnému návrhu šesti obcí z Opavska a Bruntálska. Obce chtěly stavět, ale kvůli krajskému územnímu plánu nemohly. Stanovoval totiž přísné podmínky pro povolování elektráren. ČTK to dnes zjistila z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce.
Pod návrh se podepsaly Nové Lublice, Bratříkovice a Moravice na Opavsku a Velká Štáhle, Rudná pod Pradědem a Bílčice na Bruntálsku. Podle jejich advokátky Sandry Podskalské nový verdikt NSS znamená, že přinejmenším tyto obce mohou brzy začít se stavbou elektráren. Mají připravené projekty, smlouvy s investory i souhlasné posudky a povolení úřadů. Jedinou překážku představoval krajský územní plán, popsala Podskalská.

Podle advokátky byly zásady územního rozvoje nepřiměřené a zároveň neurčité. "A neurčitost v tomto případě znamená nezákonnost," řekla ČTK Podskalská. Navíc prý krajský územní plán zbytečně upravoval problematiku, kterou mohly řešit obce ve lokální územní dokumentaci.

Zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje ve zrušených částech například stanovovaly pravidla ochrany "pohledového obrazu významných krajinných horizontů a krajinných dominant nadregionálního významu" a bránily budování "pohledových bariér". Kdo chtěl postavit větrnou elektrárnu, musel prokazovat, že není v "pohledovém kontrastu s kulturně historickými hodnotami".

Plán stanovoval pro posuzování "pohledového kontrastu" elektráren pětikilometrový okruh od každé městské či vesnické památkové zóny, sakrální stavby, hradu, zámku a významného rekreačního nebo lázeňského areálu. Elektrárna také nesměla stát blíže než 600 metrů od zastavěného nebo zastavitelného území. Podle Podskalské všechna opatření v sournu způsobovala, že elektrárny nešlo stavět prakticky nikde v kraji, kde k tomu byly vhodné větrné podmínky.

Názory na větrné elektrárny se v Česku liší. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vysoké "větrníky" zkazí ráz krajiny. Jinde radnice budování elektráren podporují. Ekologové větrné elektrárny spíše schvalují jako zdroj obnovitelné energie.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů