Pátek, 29. března 2024

Odlétávání ledu z větrných elektráren nehrozí

Odlétávání ledu z větrných elektráren nehrozí

Zimní počasí s sebou opět přináší tvorbu námrazy. Působí tak těžkosti pro řidiče i pro občany. Omezí však námraza provoz větrných elektráren? Podle České společnosti pro větrnou energii jsou elektrárny na námrazu dobře připraveny a odlétávání ledu z jejich lopatek je prakticky vyloučeno.

Větrné elektrárny jsou stavěny v otevřeném terénu a námraza ovlivňuje jejich činnost každou zimu. Pokud by se námraza vytvořila na lopatkách, a ty by se dále otáčely, hrozilo by riziko odlétávání ledu. Ochrana proti jeho odlétávání je řešena řadou technických opatření, jakými jsou například speciální povrchová úprava lopatek, jejich vyhřívání nebo velice účinné detektory námrazy, které při její tvorbě elektrárny odstaví z provozu. Elektrárna pak už neumožní automatický start, provozovatel ji může uvést do provozu pouze přímo na lokalitě po předchozím vyhodnocení situace. Lze tedy konstatovat, že standardně vybavená a provozovaná větrná elektrárna problém námrazy zvládne.

"Vyloučit selhání techniky či lidského faktoru samozřejmě stoprocentně nelze, což se před několika léty ukázalo na jedné jediné elektrárně na Vysočině, kde k odlétávání ledu došlo," komentuje stav předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček. V Česku je ale 150 větrných elektráren a v Evropě více jak 50 000. Nevíme o žádné z nich, která by zavinila z důvodu námrazy nějakou újmu na majetku nebo na zdraví obyvatel. Všechny moderní stroje, které jsou v současnosti v ČR provozovány nebo projektovány, jsou na možnost vzniku námrazy připraveny a fenomén o nebezpečnosti větrných elektráren v zimě je nepodložený," dodává Janeček.

Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687
www.csve.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů