Pátek, 26. dubna 2024

Sokolov chystá protipovodňové bariéry

Sokolov chystá protipovodňové bariéry
I když město Sokolov mělo v posledních letech štěstí a povodně se mu vyhnuly, hrozby následků povodně přispěly k přípravě protipovodňových opatření. Město si postupně nechává zpracovat několik projektů, jejichž realizace by mohla ochránit jeho velkou část.
\"Dva projekty už máme zpracované. Jeden má ochránit přečerpávací stanici, kanalizace a druhý čistírnu odpadních vod. Připravujeme i další, které by měly zabránit přetečení vody z Ohře do ulic v centru města,\" uvedla vedoucí oddělení krizového řízení sokolovské radnice Ludmila Čaňková.
Jak řekla, studie možného zatopení města je varující. Při stoleté vodě by řeka Ohře opustila koryto, zalila půlku Starého náměstí, u kus dál by se proti proudu Lobzského potoka dostala až k městskému domu kultury. Ulicí Pionýrů a Karla Čapka by se pak voda řítila k chemičce. \"Podle některých pramenů Ohře kdysi skutečně tekla tudy. Pokud by přišly záplavy, vrátila by se zpět. Proud by přitom byl silný, až metr vysoký. To už odnáší auta,\" upozornila Čaňková.
Zatímco sokolovskou chemičku Eastman chrání z větší části val, právě přečerpávací stanice by padla vodě za oběť. Ohrožena by byla čistírna odpadních vod. Poškození obou zařízení by nejen způsobilo značné škody, ale vznikly by i velké ekologické ztráty.
Další projekty by měly být zaměřeny na ochranu středu města. Například zvednutí nábřeží u Lobzského potoka o metr by mohlo zabránit průniku vody směrem k náměstí Budovatelů.
Radnice zároveň připravuje systém varování obyvatelstva a jejich evakuace. \"V databázi máme nyní už několik set osob. Ty můžeme upozornit vždy, když město obdrží meteorologické varování. Lidé pak dostávají informaci formou SMS,\" uvedla Čaňková.
Databáze by měla ale zásadní význam při evakuaci lidí. Podle seznamu může radnice včas poslat pomoc, protože má údaje o počtu obyvatel v domech, jestli někdo potřebuje podpořit při evakuaci nebo třeba má domácí zvířata, která je třeba zachránit.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů