Pátek, 26. dubna 2024

Předseda Senátu Pithart zpochybnil přehradu a dal Heřminovským naději

Předseda Senátu Pithart zpochybnil přehradu a dal Heřminovským naději

NOVÉ HEŘMINOVY – Předseda Senátu ČR Petr Pithart navštívil včera obec Nové Heřminovy, jejíž budoucnost je ohrožena plánovanou výstavbou přehrady. Sám se pak na obecním úřadě v Nových Heřminovech ujal moderování více než dvouhodinové debaty zastánců a odpůrců přehrady. Její smysl Pithart několikrát zpochybnil.

\"Místní občané mají po desetiletích nejistoty právo, aby se rychle rozhodlo, mají právo na budoucnost. Pokud se v dohledné době nebudeme schopni rozhodnout, pak je celá věc natolik sporná, že by se nemělo stavět nic,\" konstatoval Petr Pithart. Jeho slova vyvolala u místních obyvatel potlesk. Pithart naznačil, že i kdyby ke stavbě přehrady v Nových Heřminovech došlo, nemusí mít z hlediska protipovodňové ochrany žádný efekt. \"Jaká je pravděpodobnost, že se budou opakovat stejné katastrofy stejným způsobem na stejném místě?\" ptal se Pithart a dodal, že povodeň může přijít do Krnova odjinud než z řeky Opavy a může mít jiný průběh.

Jak předseda senátu několikrát předeslal, cílem jeho návštěvy nebylo najít řešení, ale zjistit, zda postup při hledání optimálního řešení byl spravedlivý a zda dostali možnost vyjádřit se k němu všichni odborníci. Zdůraznil, že pro vyřešení problému protipovodňové ochrany je důležité, aby spolu obě strany začaly komunikovat a přestaly se napadat. \"Navrhli jsme starostovi Krnova, že jej seznámíme s naší variantou ochrany Krnova, která nevyžaduje likvidaci Nových Heřminov. Prohlásil veřejně, že naši aktivitu vítá, a že s námi bude rád spolupracovat,\" uvedla Lenka Daňhelová ze sdružení Arnika Ostrava. \"Pokud jde ale o komunikaci, vidím velký problém především v tom, že v současné době nefunguje žádná výměna informací mezi ministerstvem zemědělství a ministerstvem životního prostředí. Při  pohledu zvenčí to pak vypadá, že jedna ruka neví, co dělá druhá,\" dodala.

Záměr vybudovat přehradu v Nových Heřminovech schválili před časem moravskoslezští krajští zastupitelé a nyní leží rozhodování na vládě. Ještě předtím ale nechá ministerstvo zemědělství zhodnotit stávající varianty expertům z Itálie a Nizozemí. \"Odhaduji, že zpracování těchto posudků může trvat přibližně jeden rok,\" uvedl vrchní ředitel sekce vodního hospodářství na ministerstvu zemědělství Pavel Punčochář. Záměr na vypracování návrhu, který by byl alternativou k přehradě, v současné době vypracovává také ministerstvo životního prostředí.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů