Pátek, 26. dubna 2024

Nové čistírny vod budou stát miliardy

Nové čistírny vod budou stát miliardy
Evropská unie dává obcím peníze na ekologické stavby. Část prostředků si ale musí sehnat samy.

AUTOR: Stanislav Šetina
Necelé dva týdny před vstupem země do Evropské unie panuje v obcích nervozita kolem financování výstavby čistíren odpadních vod.
Česko se zavázalo, že do roku 2010 bude každá obec s více než dvěma tisíci obyvateli čistit odpadní vody. Navíc ve stejné době mají samosprávy zmodernizovat čtyřicet procent těchto zařízení. Starší čistírny musí z vody spolehlivě odstraňovat dusík a fosfor. Provozovatelé čistíren - obce a kraje - počítají s podporou z fondů Evropská unie, současně ale musí na část investic najít peníze ve vlastních rozpočtech. Pomoc slíbil i stát.

Severní Čechy odhadují investice na deset miliard
Na splnění požadavků Evropské unie na kvalitu pitné i zpět vypouštěné vody si akcionáři Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která vlastní vodárenský majetek v Libereckém i Ústeckém kraji, připravují přibližně deset miliard korun. Většina těchto peněz by měla plynout z fondů Evropské unie, část připadá na státní dotace. Cena vodného a stočného by se tak neměla dramaticky zvyšovat.
\"V současné době tvoří prostředky od Evropské unie až tři čtvrtiny našich investic,\" připomněla Dagmar Haltmarová, tisková mluvčí SVS.

Největší vodárenská firma chce také nejvíc peněz
V Libereckém kraji v tomto roce začne rekonstrukce čistírny odpadních vod v Českém Dubu, stavba vodovodu ve Smržovce a kanalizace v Horní Libchavě. Také tam vodaři počítají, stejně jako v případě Podkrušnohoří, s integrovaným projektem. Celkovou investici v uvedených lokalitách odhadují téměř na jednu miliardu korun.
\"Evropská unie se ale dosud nerozhodla jestli nás podpoří,\" tvrdí Haltmarová, podle které SVS nemá se získáváním prostředků z evropských fondů a státních zdrojů větší potíže.
SVS předkládá ve srovnání s ostatními tuzemskými vodárenskými firmami největší finanční požadavky. Ať již unii nebo státu. Počítá s velkými projekty v oblastech, v nichž žijí desetitisíce lidí.
SVS je největší vodárenskou společností v zemi, neboť její region pokrývá dvanáct procent území Česka. Veškeré akcie SVS drží 455 severočeských měst a obcí, jednu akcii se zvláštními právy má stát, který již dříve odhadl, že do péče o vody bude nucen investovat do roku 2010 zhruba sto dvacet miliard korun. Největší položku přitom představují nutné investice do splnění požadavků na ochranu životního prostředí, zejména do čistíren odpadních vod, na něž by mělo jít asi sedmdesát pět miliard korun. Zhruba čtyřicet procent z této sumy by mohly při plném čerpání pokrýt fondy Evropské unie. Další část investic do vodního hospodářství představuje prevence před povodněmi a odstraňování již způsobených škod, péče o drobné vodní toky a také náklady na uskutečnění některých programů, jako je například ochrana vod před dusičnany.

MEZITITULEK: V Hrádku nad Nisou bude mít vodu většina obyvatel
Kanalizaci a vodovod do městské části Donín dobudují letos v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Výstavba zhruba kilometrového řadu přijde na 6,6 miliónu korun, z nichž milión a půl zaplatí Evropská unie z fondu Phare.
\"Bez vodovodu a kanalizace tak zůstanou jen vzdálené okrajové části města,\" řekl starosta Martin Půta.
Příhraniční Hrádek nad Nisou buduje vodovod a kanalizaci od poloviny devadesátých let. Díky příspěvkům Phare jsou dnes na městský vodovod i moderní čistírnu odpadních vod připojeny zhruba tři čtvrtiny obyvatel.
V horší situaci jsou v Semilech. Tam odhadují náklady na rekonstrukci a rozšíření kanalizace a čistírny odpadních vod na čtyřicet miliónů korun.
\"Očekáváme, že z evropských fondů získáme sedmdesát procent potřebných financí,\" uvedl místo-starosta Semil Vladimír Šimek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů