Pátek, 26. dubna 2024

Vláda rozetne spor o nové jezy na Labi

Vláda rozetne spor o nové jezy na Labi
Vláda musí tento týden konečně rozetnout spor o osud výstavby dvou nových jezů na dolním Labi. Tuto šestimiliardovou investici prosazuje přes tvrdý odpor ministerstva životního prostředí (MŽP) a protesty ekologických organizací ministr dopravy Milan Šimonovský (KDUČSL).
Původně se měl kabinet zabývat jezy už 14. dubna na základě stanoviska meziresortní komise. Ta se koncem května převahou pěti hlasů jasně vyslovila pro jezy. Přesto vláda vyslyšela žádost ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), aby se projednání tohoto bodu posunulo na konec dubna.
\"Vláda musí rozhodnout, jestli je větším veřejným zájmem stavba jezů, nebo ochrana přírody. Díky čtrnáctidennímu odkladu jsme získali možnost doplnit do závěrečné zprávy komise své připomínky,\" vysvětlila mluvčí MŽP Karolína Šůlová, proč odpůrce jezů Ambrozek tlačil na ostatní ministry, aby se projednání oddálilo.
Ve prospěch jezů hovoří skutečnost, že bez nich by v ČR nadále skomírala vodní doprava, která má na Labi tisíciletou tradici.

Plavbě často brání nízký stav vody

Plavbě často brání nízký stav vody ve 40kilometrovém úseku na dolním toku této řeky, kde je splavnost plně závislá na počasí.
Nové jezy v Malém Březně a Prostředním Žlebu by na českém úseku řeky zajistily minimální plavební hloubku 140 centimetrů nejméně po 345 dnů v roce. Vyrovnaly by se tak plavební podmínky s německou částí Labe. Se stavbou jezů se mělo začít již v roce 2002 a termín dokončení byl vládou Miloše Zemana stanoven na rok 2007. Přípravné práce ale musely být zastaveny, když se v březnu 2001 k projektu negativně vyslovil tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).
MŽP i nyní, kdy je šéfem resortu lidovec Ambrozek, trvá na tom, že stavba jezů by nenávratně poškodila unikátní přírodu řeky a ohrozila 41 druhů chráněných živočichů a rostlin. \"Tato část Labe navíc splňuje kritéria pro zařazení do evropské sítě chráněných území - soustavy Natura 2000. Je pravděpodobné, že Evropská komise bude toto zařazení od České republiky požadovat,\" upozornila Šůlová.
MŽP proti jezům dosud argumentovalo i tím, že Německo neuvažuje o splavnění středního toku Labe. To ale 5. dubna na česko-německém jednání v Žitavě vyvrátil spolkový ministr dopravy Manfred Stolpe.
Ujistil Šimonovského, že SRN se zavazuje zajistit nejen v současné době, ale i v budoucnu dodržení plavební hloubky Labe od české hranice až do Hamburku 150 centimetrů po 345 dní v roce.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů