Sobota, 27. dubna 2024

Rybáři byli v šoku: Ostravice se hemží rybami

Rybáři byli v šoku: Ostravice se hemží rybami
Kdysi mrtvá stoka v centru Ostravy vydávala o víkendu jeden úlovek za druhým

Pořádné překvapení čekalo během minulého víkendu na účastníky závodu v lovu ryb, když se je i přes všechny pochyby rozhodli uspořádat přímo v centru průmyslové Ostravy ve vodách Ostravice. V minulosti mrtvá řeka jim totiž vydávala jeden úlovek za druhým.

\"Když jsme byli pověřeni pořádáním divizního kola v lovu ryb udicí na Ostravici přímo v centru Ostravy, nevyvolalo to u mnohých členů naší organizace nadšení,\" popsal obavy z toho, že při soutěžení nic nechytí, jednatel Místní organizace Českého rybářského svazu v Havířově Jan Bystroň.
Podle něj ale závodníci při lovu nevycházeli z údivu. \"Samotný závod byl doslova šokem nejen pro přihlížející z mostu Miloše Sýkory, ale i pro mnohé pamětníky, kteří na Ostravici vzpomínají jako na mrtvou olejnatou stoku,\" poznamenal Bystroň.

Ulovili stovky ryb

Čtyři desítky závodníků nakonec na zhruba jeden a půl kilometrovém úseku ulovily téměř osm stovek bodově hodnocených ryb. \"Body získávali za ryby od délky sto padesáti milimetrů. Ty menší přitom pouštěli zpátky do vody,\" objasnil předseda rybářského svazu.
Mezi druhy ulovených ryb převládal jelec tloušť, jeden měl dokonce 35 centimetrů, následovaný ploticí a ojediněle okounem. \"Přes naděje jsme neulovili ani jednoho pstruha, přestože kontrolní odlovy ukázaly, že i tato ryba se v Ostravici v daném úseku zabydluje,\" dodal Bystroň. S radostí přijal novinu o bujném rybím životě v Ostravici vedoucí oddělení ochrany vod České inspekce životního prostředí v Ostravě Daniel Grůza. \"Konečně dobrá zpráva. Určitě si ještě všichni pamatujeme, jak na hladině Ostravice před léty plavala kupa pěny,\" poznamenal.

Návrat života má dva důvody

Podle něj se vrátil život do řeky zejména díky dvěma faktorům. \"Tím základním je určitě skutečnost, že většina průmyslových podniků má v současnosti čistírny odpadních vod na solidní úrovni. Od Frýdlantu přes Frýdek-Místek už tak nevypouštějí do řeky množství odpadních látek jako v minulosti,\" konstatoval Grůza.
Životní prostředí se zlepšuje po pádu průmyslu v regionu. \"Je fakt, že v kraji v posledních letech značně poklesla průmyslová výroba. Ale tím hlavním jsou opravdu čističky,\" podotkl.
Současní zahraniční majitelé některých velkých továren v moravskoslezském regionu nechtějí mít s dodržováním zákonů nepříjemnosti, a proto plní přísnější ekologické normy, platné v ČR.
Za minulého režimu se místo toho dávala před životním prostředím přednost objemu průmyslové výroby.
Podle slov inspektora nechtějí současný stav přecenit a stále se soustřeďují na \"černé ovce\", které ještě řeku znečišťují. \"Jde zejména o menší obce, které do toků pouštějí své splašky, protože nemají vybudované kanalizační sběrače a následně čističku odpadních vod,\" dodal.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů