Sobota, 4. května 2024

Město Znojmo vlastní také sedm rybníků - S obnovou vodních nádrží pomáhá stát

Město Znojmo vlastní také sedm rybníků - S obnovou vodních nádrží pomáhá stát

Město Znojmo je kromě lesů také vlastníkem sedmi rybníků. Dva jsou pronajaty a pět rybníků obhospodařuje příspěvková organizace Městské lesy.

Chov ryb však není v tomto případě jedinou činností. Velkou pozornost věnují pracovníci lesů také krajinotvorné funkci vodních ploch. Zkušenosti posledních let navíc nutí také k zajišťování ochrany lidí i majetku před velkou vodou.
Všechny tyto důvody vedly v poslední době k potřebě postupně městské rybníky opravovat či dokonce po staletích znovu obnovovat. Nebylo by v silách vlastníka práce financovat v celé šíři. Naštěstí vychází v těchto případech městu Znojmu a jeho Městským lesům vstříc Státní fond životního prostředí.
Bylo tedy možné realizovat i projekt odbahnění a úpravy břehů osmihektarového rybníka Vlašnov v katastru Olbramkostela. Opravy přišly na více než 17 mil. korun, přičemž Městské lesy ze svého rozpočtu uvolnily tři a půl miliónu. Z rybníka vyvezli na okolní pozemky 60 tisíc kubíků bahna - mocnost sedimentu byla v některých místech až jeden metr. Podle projektu byly vytvořeny na rybníce dva umělé asi třicetimetrové ostrůvky, poloostrov a dvě tůně. Ty budou mít význam zejména při příštím vypouštění rybníka. Cíl veškerých úprav je zřejmý: zkvalitnit životní prostředí také pro suchozemské i vodní živočichy.
Právě se dokončuje rovněž obnova rybníka U Hrušky v katastru obce Pavlice. Původní vodní plocha tu byla vytvořena asi v 17. století. Staronový rybník má výměru téměř jeden hektar a jeho opětné vytvoření přišlo na 3 mil. Kč. Pětašedesát procent z této částky opět zainventoval Státní fond životního prostředí. I v tomto rybníku se počítá s chovem ryb. Jak potvrzuje ředitel Městských lesů ing. Petr Jelínek, bude pokračovat také obnova dalších vodních ploch. Na řadě je rybník Na Bojišti v katastru obce Ctidružice. Jeho příští rozloha bude 0,65 ha. Akce je zatím ve stadiu projektu a byla podána žádost o dotace. Ani tuto stavbu by nebylo možné finančně pokrýt jen z chovu ryb. Navíc rybochovné účely nejsou samozřejmě ani v tomto případě jediným důvodem obnovy rybníka. Zřetel se bere na to, aby se zkvalitnilo životní prostředí a na funkci ochrannou. Nádrž má v případě potřeby zadržet vodu v horní části toku.
Funkce státu při obnově a opravě rybníků jako cenné součásti životního prostředí je - jak vidno - nezastupitelná. Počítá se samozřejmě s tím, že také Evropská unie má stejný zájem: podle ing. P. Jelínka se najdou prostředky určené pro multifunkční rozvoj venkova (a tedy i na obnovu vodních nádrží) také ve strukturálních fondech EU. Městské lesy Znojmo toho chtějí i nadále využívat.

http://www.znojmocity.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů