Úterý, 19. března 2024

Hráz ochrání obce na Třebovce

Hráz ochrání obce na Třebovce
Na rybníku Hvězda mezi obcemi Třebovice a Opatov, který prochází rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí, byl v úterý kontrolní den.

Ústecko - Zvýšení hráze o 2,5 metru by mělo přinést větší bezpečí pro obce ležící na dolním toku řeky Třebovky. Rybník by měl plnit protipovodňovou funkci. Po rekonstrukci rybníku by měly následovat úpravy koryta řeky v obcích a městech.

Třebovka zlobí každý rok
Obyvatelé obce Třebovice si ještě dlouho budou pamatovat ničivou povodeň z roku 1997. Jak se ukázalo, řeka Třebovka se jim ale připomíná každoročně při jarním tání a silnějších deštích. "Nejen v roce devadesát sedm, kdy to byla velká katastrofa, ale každý rok, když nastane jarní tání nebo prudší deště, vylévá se Třebovka z břehů a zaplavuje, když ne přímo obytné prostory, tak alespoň sklepy a zahrady a působí škody," připomenul starosta Třebovice Josef Pavlík a pokračoval:
"Tohle všechno by měla Hvězda zachytit. Navíc by na rekonstrukci měly navázat úpravy koryta řeky ve vesnici, aby se urychlil odtok."

Psychická jistota
Také Česká Třebová rekonstrukci požadovala, starosta Jaroslav Zedník absolvoval nejedno jednání na Povodí Labe i ministerstvu životního prostředí.
"Věřím, že dílo bude co nejdříve dokončené, aby mohli být obyvatelé kolem Třebovky klidnější," potvrdil starosta. Město si hodně slibuje nejen od samotné rekonstrukce rybníku, jež je první etapou, ale i od té následující.
"Hodně si slibujeme i od druhé etapy, kterou bude regulace řeky Třebovky. Jestli má dnes průtok v zanešeném korytě šest metrů kubických, měl by se dostat na šestnáct," upřesnil Jaroslav Zedník, který prosazuje úpravy koryta především ve městě:
"Tam, kde lidé bydlí okolo toku, tam musí být regulovaný."
Také Bohuslav Halva, starosta Dlouhé Třebové, předpokládá, že nová hráz obci přinese ochranu před případnou velkou vodou.
"A hlavně nová hráz bude pro lidi i psychickou jistotou. U té staré nikdo nebyl schopen říct, jestli vydrží, nebo ne," doplnil starosta, jehož obce se dotkne i druhá etapa.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů