Pátek, 26. dubna 2024

Gabčíkovo jako atrakce

Gabčíkovo jako atrakce
Skupina turistů se tlačí u zábradlí na vrcholku gabčíkovské přehrady a pozoruje, jak v plavební komoře pod jejich nohama rychle mizí voda. Z obrovského tankeru se rázem stane jen "maličká lodička" na dně obří nádrže.
O vodním díle Gabčíkovo si můžeme myslet, co chceme. Můžeme ho zatracovat, protože narušil ekologické poměry na obrovském území. Anebo ho můžeme obdivovat, protože jde opravdu o jedinečné technické dílo. Ať tak či onak, Gabčíkovo je vyhledávanou turistickou atrakcí.
A nejen samotná přehrada. Turisté postupně objevují i celou oblast Malého žitného ostrova, což je území ohraničené z jedné strany umělým kanálem, který vede vodu k hrázi gabčíkovského díla, a ze strany druhé původními rameny Dunaje.
"Bude to velmi vyhledávaná turistická oblast," odhaduje Ladislav Gáll, ředitel podniku Vodohospodářská výstavba, která gabčíkovskou přehradu postavila. "Je to opravdu hezký kousek krajiny," dodává.

MEZITITULEK: První atrakce: lodě
Mezi nejvyhledávanější turistické atrakce patří během letních měsíců především projížďka po vodní nádrži. Lístek je možné zakoupit na parkovišti, které je přímo na přehradě. Anebo si můžete zaplatit výlet na lodi už v Bratislavě.
Záleží pak jenom na vás, na vašem času a stavu vaší peněženky, jakou trasu zvolíte. Budete-li chtít, můžete po Dunaji doplout až do Budapešti.
Příjemná výletní loď Ondava nabízí základní dvě projížďky - jednohodinovou a dvouhodinovou. Pokud si připlatíte, můžete se vydat na delší výlet proti proudu třeba do Čuňova.
Je to historické místo. Právě tady na podzim 1992 vyřkl tehdejší ředitel Vodohospodářské výstavby Július Binder památné slovo: "Sypte!". Vydal tím pokyn desítkám nákladních aut, aby i přes protesty Maďarska přehradily původní koryto Dunaje a odvedly podstatnou část vody do umělého kanálu.
Na čuňovské hrázi funguje už několik let velmi vydařená galerie, která představuje významné umělecké výtvory nejen ze Slovenska, ale i z ciziny. Je tu rovněž areál vodních sportů, kde si zájemci mohou sjet divokou vodu na raftech.
Lodí je ovšem možné dojet až do Štúrova anebo do Bratislavy a rovněž do už zmiňované Budapešti. Co si vyberete.

MEZITITULEK: Druhá atrakce: kola
Oblast mezi Bratislavou a Komárnem si rovněž oblíbili milovníci cyklistiky. Ale i sváteční cykloturisté si tu mohou přijít na své. Výhodou Malého žitného ostrova je, že tu prakticky nejsou žádné kopce, maximálně takové kopečky, zvýšeniny a dolíky.
Mezi Bratislavou a Komárnem je okolo dvou set kilometrů cyklistických stezek, které většinou vedou po asfaltových hrázích a cestách. A záleží jenom na vás, jestli zvolíte levý, nebo pravý břeh gabčíkovské přehrady.
Pokud budete chtít během jízdy změnit stranu a dostat se na druhý břeh umělého kanálu, existuje jediná možnost: nalodit se v obci Vojka nad Dunajem na tamní trajekt, kterému se tady říká kompa. Místní si sice stěžují, že není moc velký, že se tam občas nevejdou všechna auta, ale s kolem určitě nebudete mít problém. Kompa jezdí po celý den od půl deváté ráno do půl desáté večer.

MEZITITULEK: Třetí atrakce: příroda
Ačkoli gabčíkovská přehrada znamenala výrazný zásah do unikátní přírody v okolí dunajské ramenné soustavy, takzvané vnitrozemské delty, přesto se Malý žitný ostrov stal součástí Chráněné krajinné oblasti Dunajský luh. Byla vyhlášena před šesti lety a zahrnuje území o rozloze větší než dvanáct tisíc hektarů.
Dunajský luh je jedinečný především svou kombinací lužních lesů, mokřadů, luk a vodních ploch. Procházka po tomto území opravdu stojí za to. Nemusíte mít ani turistického průvodce, stačí se jen tak toulat...
U obcí Rusovce a Vojka nad Dunajem navíc vzniklo po těžbě štěrkopísků (které se využívaly při stavbě gabčíkovského vodního díla) několik jezer, které se stávají vyhledávaným místem rekreace a vodních sportů.
Na Malém žitném ostrově postupně vznikají i další turistické atrakce a zázemí, jako jsou restaurace, penzióny či půjčovny kol. -
AUTOR: PETRA ŠUSTOVÁ

JAK SE TAM DOSTAT
Autem z Bratislavy směrem na Rusovce a Čuňovo. Z hlavní silnice vás cedule dobře navedou až ke gabčíkovské přehradě. Do Gabčíkova jezdí z Bratislavy rovněž autobus. Do Gabčíkova je možné doplout z Bratislavy výletní lodí.

VÝLETNÍ PLAVBY
l Tříhodinová plavba rychlolodí, tzv. raketou, z Bratislavy do Gabčíkova a nazpátek vyjde pro dospělého na 390 slovenských korun a pro dítě na 260 Sk. Loď jezdí od května do září. Prodej a rezervace na tel.: 421-2-529-32-226, 421-2-52963518
www.lod.sk
- Loď Ondava jezdí z Gabčíkova. Jednohodinová plavba stojí pro dospělého 108 Sk, pro dítě 74 Sk a pro důchodce 81 Sk. Dvouhodinová vyjde pro dospělého na 171 Sk, pro dítě na 115 Sk a pro důchodce na 137 Sk. Loď rovněž jezdí do Štúrova, Čuňova a do Budapešti. Podrobné informace na telefonu: 421-903-430725 nebo na internetových stránkách:www.geocities.com/jarojanik/

Možnosti ubytování přímo na Malém žitném ostrově nejsou příliš rozsáhlé. Ale není problém bydlet v Bratislavě (autem do Gabčíkova půl hodiny) nebo např. ve Ve3/4kém Mederu či v Šamoríně.
- Dva privátní apartmány v obci Dobrohošť na Malém žitném ostrově (tel.: 421-31-5505233,
e-mail: zoltanjanko@stonline.sk)
- privát Sylvia v Gabčíkovu (tel.: 421-903-129163) www.sylviaprivat.tripod.com
- hotel Royal Diamond (Jahodová 17, Ve3/4ký Meder, tel.: 421-905-265713, 421-31-5552333, e-mail: hotel@royldiamond.sk)
- hotel Kormorán (Šamorín, Čilistov 51, tel.: 421-31-5626031, 421-31-5626032-4)

KAM NA JÍDLO
Pokud se vydáte na cestu lodí, můžete si zakoupit jídlo a pití přímo na palubě. Na gabčíkovské přehradě je bufet Pingvin a v obci například restaurace Tulipán (Mierova ul.), Jeleň (Parková ul.) nebo maďarská restaurace Hullám csárda (Prístav).

RAFTING
V areálu vodních sportů v Čuňově je možné vyzkoušet adrenalinové sjíždění divoké vody.
Kontakt na Raft Team Čuňovo: 421-905-237606, 421-903-237607; e-mail: rafting@szm.sk.
www.rafting.szm.sk
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů