Pátek, 26. dubna 2024

Diamantové povlaky čistí odpadní vody

Diamantové povlaky čistí odpadní vody
Z výroby dřevotřískových desek MDF odpadají vody s vysokou biologickou spotřebou kyslíku (BSK5) až 50 000 mg/l, navíc je přítomen vysoký obsah iontů vápníku (až 4102 mg/l), hořčíku (až 896 mg/l), sodíku (až 1810 mg/l) a draslíku (až 1069 mg.l). Recyklace vod tohoto složení je technicky a ekonomicky značně náročná.

Pro elektrochemickou techniku čištění navrhla německá firma Condias GmbH v Itzehoe čištění procesem EAOP (Electrochemical Advanced Oxidation Process), spočívající v elektrolýze vody za vysokého přepětí na vysoce vodivém povrchu elektrod s diamantovými povlaky DiaChem o ploše až 1000 x 500 mm2. Účinkem kyslíku ve "stavu zrodu", vyvíjeného na elektrodách proudovou hustotou 60 mA.cm-2, dochází ke snížení obsahu organických látek pod 5 % původního obsahu.

Elektrickým množstvím 200 Ah pak dochází k jejich téměř úplné likvidaci.

Druhý případ ukazuje užití EAOP při recyklaci oplachových vod obsahujících 1,6 g/l glykoletheru. Tato voda s nižší BSK kolem 4200 mg/l, vyžaduje však proudovou hustotu od 100 do 20 mA.cm2 a výkon ca. 22 Ah do úplného vyčištění. V průběhu procesu upravovaná proudová hustota potlačuje vznik pro oxidaci organických látek nepotřebných oxidantů (OH- radikálů s krátkou životností), jimiž se snižuje výkon procesu.

Výhodou diamantových povlaků je, že lépe snáší vyšší přepětí a změny polarizace každých 15 min v průběhu děje, jimiž se brání usazování nevodivých vápenatých úsad na povrchu elektrod, které může proces oxidace zcela zastavit. Povlak je pro úsady i méně smáčivý. S použitím diamantových povlaků se zvyšuje účinnost oxidace polutantů na více než 90 %.

Technika ověřená v poloprovozním měřítku se připravuje firmou Condias a jejími průmyslovými partnery k nasazení do provozu.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů