Pátek, 26. dubna 2024

U Končinského kopce vznikne zcela nový zdroj pitné vody

U Končinského kopce vznikne zcela nový zdroj pitné vody

Pitná voda je považována za základní životodárnou tekutinu. Proto je nutné neustále kontrolovat její nezávadnost, hlídat kvalitu a hledat také nové zdroje.

Červený Kostelec - V příměstské části Horní Kostelec v lokalitě poblíž tak zvaného Končinského kopce hodlá město v letošním roce vybudovat zcela nový zdroj pitné vody formou vodárenské studně.

Kvalita je velmi dobrá
To je hlavní úkol radnice v této oblasti. "Tato studna by měla sloužit jako posilující zdroj, případně jako zdroj, který nahradí některou z nynějších vodárenských studní," uvedl městský ekolog Štěpán Křeček. Město na realizaci tohoto projektu získalo dotaci od Královéhradeckého kraje. Práce na této akci jsou v současné době ve stadiu přípravy hydrogeologického průzkumu. Podle Křečka dodávaná pitná voda odpovídá požadavkům a kontaminace chlorovaných uhlovodíků v podzemní vodě, která je čerpána pro vodárenské účely, neohrožuje zdraví občanů, protože se přečišťuje ve stripovacích kolonách a je pravidelně sledována. "V minulém roce se podařilo určit rozsah a koncentraci kontaminace. Doufáme, že letos to bude obdobné. Dodávaná pitná voda se dá považovat za velmi dobrou," tvrdí ekolog.

Opatření v sídlech firem

Ne vždy v minulosti tomu však tak bylo. Proto město společně s komisí životního prostředí a s dalšími institucemi přijalo taková opatření, aby se kvalita vody zlepšovala. Byl například proveden průzkum znečištění podzemní vody v areálu pěti společností a firem.
"K nejdůležitějším opatřením patří další monitorování znečištění v areálu Textonnia Czech. Dále zpracování analýzy rizika spojeného se znečištěním v areálu firmy MW a technicko - ekonomické studie sanace ohniska znečištění v tomto areálu, dále vyhodnocení rizik spojených se znečištěním v sídle firmy Saurer Czech a už se uskutečnily průzkumně sanační práce ve společnosti Semet, které se nyní vyhodnocují," přiblížil Křeček.

Pozor na ochranné pásmo

Už ve druhé polvině minulého roku bylo vyhlášeno nové ochranné pásmo druhého stupně vodního zdroje pro město. Jeho narušení lze sankcionovat.
"Území ochranného pásma se zmenšilo zhruba o jednu třetinu a nyní se nachází pouze na území Červeného Kostelce. Dříve zasahovalo až třeba k Zábrodí, ke Rtyni v Podkrkonoší nebo do Batňovic," dodal Štěpán Křeček.

Zdroj: Noviny Náchodska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů