Pátek, 26. dubna 2024

Útok na sinice bude stát miliardy korun

Útok na sinice bude stát miliardy korun
Přes tři miliardy korun bude stát v Česku dosud ojedinělý projekt, který by měl zbavit toxických sinic Brněnskou přehradu. Sinice ohrožují zdraví lidí a znemožňují koupání ve vodních nádržích.
Brněnská přehrada je jednou z nejvíce postižených vodních ploch v Evropě. Pilotní projekt má pomoci při odstraňování sinic z dalších vodních nádrží v Česku i v zahraničí.
"Asi jen pětina vodních ploch ke koupání je v Česku naprosto zdravotně nezávadná. U ostatních jsou problémem právě sinice," uvedl Blahoslav Maršálek z Národního centra pro sinice a toxiny.
Na projektu se podílejí kraje Jihomoravský, Pardubický a Vysočina spolu s Brnem a Povodím Moravy. Bude stát miliardy, protože se týká celého povodí řeky Svratky. Odtud stéká voda jak do Brněnské přehrady, tak do vodní nádrže Vír. Vyčistit jenom obě přehrady by proto nemělo smysl.
"Je sice možné ničit sinice během sezóny, ale ten zásah se musí několikrát opakovat. U Brněnské přehrady to stojí čtyři až pět miliónů korun, ovšem účinek trvá pouhé tři týdny," řekl Maršálek.
Podobný projekt už běží například při čištění nizozemské řeky Eem v provincii Utrecht, problémy se sinicemi mají také v Norsku, Dánsku nebo na Slovensku. Podle Evropské ekologické agentury se navíc v souvislosti se změnou klimatu a oteplováním planety očekávají stále vhodnější podmínky pro růst sinic. Brněnský projekt má proto šanci získat peníze z fondů Evropské unie.
Kraje zatím uvolnily pět a půl miliónu korun a začaly první práce. Mezi nimi je například vybudování záchytných nádrží a mokřadů nad oběma přehradami, pracuje se na dokumentech na stavbu šestnácti čistíren odpadních vod.
"Chceme do roku 2010 pomoci obcím získat peníze a vyřešit problémy s čištěním vod," uvedl náměstek brněnského primátora Václav Horák.
Odborníci už začali připravovat také varianty těžby ze dna Brněnské přehrady, které je zaneseno asi čtyřmi milióny krychlových metrů usazenin.
Do přehrady také nyní přitéká obrovské množství fosforu a dusíku, což jsou látky, které růst sinic podporují. Každý rok se do nádrže dostane třicet pět tun fosforu a 750 tun dusíku. Projekt proto počítá také s výrazným omezením používání fosfátových pracích prášků.
Sinice způsobují lidem ekzémy, záněty spojivek a další choroby. Problémy se projevují vždy už začátkem léta. Letos například výskyt sinic oznámili hygienici v přehradě u Luhačovic. Snaží se jich také zbavit na Máchově jezeře a v nádrži Skalka. Tam krajský úřad zakázal k likvidaci sinic použít chemikálie. Vysazením dravých ryb, vodních rostlin a vybagrováním dna chtějí odborníci vyčistit Velký bolevecký rybník u Plzně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů