Pátek, 26. dubna 2024

Miničistírny odpadních vod šetří peníze

Miničistírny odpadních vod šetří peníze
Švýcarsko přišlo se zajímavým nápadem, jak řešit čištění odpadních vod ve venkovských oblastech. Miničistírna odpadních vod, která se vejde do sklepa, umožňuje čistit vodu i v domech, které není možné napojit na kanalizaci. Švýcarský systém nazvaný Aquamin, který v současné době prochází testováním, odděluje z fekálií moč a vyrábí čistou vodu vhodnou pro použití v domácnosti. Podle svých autorů má systém Aquamin neuvěřitelnou finanční návratnost a zároveň prospívá životnímu prostředí. Nabízí alternativu k připojování domácností na kanalizaci, jež bývá pracné a drahé, pokud vůbec přichází v úvahu. O švýcarský vynález se začaly zajímat i další země, například Česká republika a Polsko.

Jak zařízení funguje? Nejprve je odpadní voda čištěna biologicky. Potom postupuje do nádrže vybavené membránou, jež zachytí bakterie a mikroby. Výsledkem je hygienicky čistá voda, kterou je možno v domácnosti dále použít, například na splachování záchodu, zalévání zahrady - tedy činnosti, na které se běžně používá pitná voda. Z výsledků testů zařízení vyplývá, že takto bylo ušetřeno až 30 procent pitné vody. Další výhodou je, že kal z domácí čistírny může být kompostován, narozdíl od kalů z velkých čistíren odpadních vod. Kaly z velkých čistíren totiž obsahují těžké kovy a také je zde riziko přenosu BSE, proto nemohou být používány jako hnojivo a je nutno je spalovat nebo skládkovat.

Tvůrci systému Aquamin vidí odbytiště především ve venkovských oblastech východní Evropy, kde ještě všechny obce nemají kanalizaci. Zároveň bude pravděpodobně využíván i domácnostmi v hustě zalidněných oblastech, protože šetří peníze.

Zdroj: www.agronavigator.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů