Pátek, 26. dubna 2024

Předín a Opatov dostaly dotaci EU na odpadní vody díky spolupráci

Předín a Opatov dostaly dotaci EU na odpadní vody díky spolupráci

PŘEDÍN -- Předín a Opatov na Třebíčsku dostaly dotaci EU, protože se dokázaly dohodnout na spolupráci při budování kanalizace a čistírny odpadních vod. Kvůli malému počtu obyvatel by samostatně požadavkům unie nevyhověly. Obce se nyní chystají na zahájení stavebních prací. Investice za 79 milionů korun musí být provedena do konce příštího roku, řekl dnes ČTK starosta Předína Arnošt Urbánek.

V Předíně žije necelých 700 obyvatel, v sousedním Opatově asi o stovku víc. Odpadní vody z obou obcí se budou odvádět na společnou čistírnu v Opatově, která se z peněz dotace rozšíří a dobuduje. Obce také získají kanalizaci v místech, kde dosud chybí. "Jednoznačně se u nás zlepší ekologické podmínky a možnosti k rozvoji," podotkl Urbánek.

Obce mají slíbené peníze z Operačního programu Infrastruktura Evropského fondu pro regionální rozvoj. EU na stavbu přispěje asi 56 miliony korun. Desetinu nákladů uhradí stát, další asi čtyři miliony obcím půjčí. "Deset procent uhradíme z vlastních zdrojů," podotkl Urbánek. S obcemi se na nich bude podílet i třebíčský svazek vodovodů a kanalizací, který bude čistírnu provozovat.

Po dokončení kanalizací se radnice chystají na opravy místních silnic. Obě obce také připravují parcely pro rodinné domy; stavebníci již nebudou muset investovat asi 80 000 korun do domovních čistíren.

Předín nabídne sedm parcel, Opatov vybuduje sítě k pěti pozemkům. "V územním plánu máme i druhou etapu, tam bude 40 stavebních parcel," řekl ČTK místostarosta Opatova Josef Vaněk. Radnice bude stavebníkům účtovat 35 korun za metr čtvereční. Pokud dům zkolaudují do pěti let, dostanou kupní cenu zpět a obec si ponechá pouze symbolickou jednu korunu. Obec tak chce zastavit klesající počet obyvatel a udržet školu.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů