Pátek, 26. dubna 2024

Vláda uvolní desítky milionů na pomoc při povodních

Vláda uvolní desítky milionů na pomoc při povodních

Vláda projednala program finanční podpory obcím postiženým povodněmi v roce 2006 a hodlá uvolnit až 380 milionů korun. Materiál, který pro mimořádné jednání vlády zpracovala ministerstva financí a pro místní rozvoj předložil ministr Radko Martínek.

 

Nově předložený Program finanční podpory obcím postižených povodněmi v roce 2006 reaguje velmi rychle na problémy, které musí řešit obce v souvislosti se zajištěním dočasného ubytování pro osoby postižené povodní. Program vychází z obdobného Programu připraveného v souvislosti s povodněmi, které postihly ČR v roce 2002. Je modifikován tak, aby více akcentoval řešení problémů bezprostředně souvisejících se situací, kdy jsou lidé nuceni opustit v důsledku povodně své domy. Výhod podpory mohou využít i osoby, jejichž obydlí nebylo zničeno, ale byly evakuovány a obcí jim bylo poskytnuto náhradní dočasné ubytování. Podpora je určena i na částečnou úhradu stravování a hygienických potřeb.


„Program zahrnuje čtyři druhy dotací, z toho jednu investiční a tři neinvestiční, jejichž příjemcem jsou obce postižené povodní. Předpokládaná potřeba činí 20 mil. Kč s tím, že tento odhad se bude upřesňovat podle vzniklé situace. Poskytování dotací je časově omezeno tak, aby bylo zajištěno, že budou sloužit skutečně k řešení problémů úzce souvisejících s povodněmi,“ řekl Martínek.

První dotační titul ve formě investiční dotace je určen na nákup nebo výstavbu dočasných ubytovacích jednotek, např. mobilních buněk. Další dotační tituly mající formu neinvestičních dotací jsou určeny na úhradu části nákladů spojených
a) se zajištěním dočasného náhradního ubytování např. formou nájmu v situaci, kdy sama postižená obec vhodným objektem nedisponuje;
b) s pořízením nezbytných předmětů nutných pro dočasné ubytování (lehátka, deky apod.),
c) se zajištěním stravování a hygienických potřeb osob postižených povodní, kterým zajišťuje dočasné náhradní ubytování obec.

Současně vzniká potřeba řešit výdaje obcí spojené s úhradou prvotních nezbytných nákladů na záchranné, zajišťovací a likvidační práce související s ochranou majetku obce. „Vycházíme z praktických zkušeností při řešení následků povodní 2002. Na tento účel navrhuji vyčlenit částku 30 mil. Kč,“ doplnil ministr.

Vedle této prvotní pomoci bude pro řešení situace postižených obcí použit dotační titul č. 3 z Regionálního programu podpory hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů vyhlášeného MMR dne 31. 10. 2005 pod názvem Obnova a rekonstrukce území postižených živelní nebo jinou pohromou.“Tento titul řeší obnovu a rekonstrukci obecního majetku, podporovány jsou akce zaměřené především na obnovu a rekonstrukci místních komunikací, infrastrukturu a obnovu a opravy nezbytné občanské vybavenosti. K naplnění aktuálního účelu jsem navrhl doplnit do tohoto programu finanční prostředky ve výši 330 mil. Kč. Pro opravy bytového fondu bude na příští jednání vlády připraven příslušný program dotací. Jakmile bude znám lépe rozsah a charakter škod. Tento postup vychází ze zkušeností z pomoci minulých let, zejména při povodních roku 2002,“ řekl Martínek.

Nedílnou součástí těchto komplexních opatření bude pomoc formou půjček na opravu poškozených domů a bytů z prostředků SFRB, kterých bude k tomuto účelu dostatek.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů