Pátek, 26. dubna 2024

Voda z vodovodu ptačí chřipku nepřenáší, vodárny udělaly prevenci

Voda z vodovodu ptačí chřipku nepřenáší, vodárny udělaly prevenci

Voda z vodovodu ptačí chřipku nepřenáší, ujistila mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. Pitná voda je dezinfikována chlorem, v některých úpravnách se před chlorací také ozonizuje, vysvětlila. Podle mluvčí provedly pražské vodárny důkladnou kontrolu jímacích objektů povrchové vody a zabezpečily je tak, aby se do nich nemohla dostat těla mrtvých ptáků.

"Dále byly zkontrolovány zdroje podzemní vody, jímací území Káraný, zdroj Šárecké údolí a zdroj Radonice, a byly zabezpečeny tak, aby do nich nemohli vniknout ptáci či jiní teplokrevní živočichové," uvedla.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít v dnešních Otázkách Václava Moravce na ČT 24 řekl, že i kdyby infikovaný pták zanesl do vody výkaly, byly by viry chřipky tak naředěny, že riziko nákazy je jen teoretické.

Dvořáková uvedla, že úpravou vody jsou viry z větší zčásti zneškodněny. "Standardní úprava spočívající v koagulaci, filtraci a dezinfekci sníží koncentraci škodlivin až o deset řádů. Při normálním fungování úpravny a distribuce není nutno zvyšovat ani dávku dezinfekce," upřesnila.

Pražské vodárny podle mluvčí zkontrolovaly úpravny vody a vodojemy. Zabezpečily otvory, jimiž by se mohla přenést nákaza vzdušnou cestou.

Dvořáková zdůraznila, že opatření jsou preventivní. Světová zdravotnická organizace dosud nikdy nezaznamenala přenos viru ptačí chřipky na člověka z vody. Virus se přenáší vzduchem, v některých případech byly vstupní bránou infekce oči. "K nákaze dochází jen při blízkém, dlouhodobém a opakovaném kontaktu s infikovanými zvířecími sekrety," dodala mluvčí.

V Česku je podle ní veškerá pitná voda upravena tak, aby v ní nebyly zdraví škodlivé mikroorganismy. Vyhláška ministerstva zdravotnictví stanoví požadavky na pitnou a teplou vodu, stejně jako na rozsah a četnost kontroly pitné vody.

Vodu pro hlavní město kontrolují akreditované laboratoře Pražských vodovodů a kanalizací a Hygienické stanice hlavního města Prahy. Vodní zdroje pro úpravu pitné vody jsou trvale sledovány. Jejich kvalitu sledují Povodí Vltavy a Pražské vodovody a kanalizace.

V uplynulém týdnu bylo na jihu Čech nalezeno deset mrtvých labutí, u šesti už byla potvrzena ptačí chřipka způsobená virem H5. Formu nebezpečnou pro člověka způsobenou virem H5N1 dosud potvrdila referenční laboratoř EU v Británii pouze u první z nalezených labutí. Na výsledky testů ostatních se čeká.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů