Pátek, 26. dubna 2024

V Souměři se bude jednat o znečištění vod

V Souměři se bude jednat o znečištění vod

Zítra dopoledne, tj. v pátek 14. 4. 2006, proběhne v Souměři na Tachovsku úřední jednání za účelem prošetření podezření ze spáchání přestupku ohrožení spodních a povrchových vod z hnojiště, výběhu skotu a liščí farmy. Na tyto problémy upozornila před dvěma týdny plzeňská pobočka Dětí Země.

 

Dle našich aktuálních informací rozbor vody z jedné ze studní v Souměři prokázal extrémní překročení limitních hodnot mikrobiologických ukazatelů”, říká Martin Hyťha z Dětí Země. “Výsledky nasvědčují tomu, že zdrojem je pravděpodobně průsak z nezpevněného výběhu na svahu nad obcí.” Jiří Jáchim chová asi 200 krav a ovcí, přičemž jejich výkaly nebyly z pozemku delší dobu odklízeny.

 

Studně jsou využívány jako zdroj pitné vody místních obyvatel, zjištěná kontaminace vod tedy znamená vážné ohrožení jejich zdraví.

 

Další problémy, o kterých se bude jednat, se týkají dlouhodobého nezajištěného hnojiště a výtoku znečištěných vod z liščí farmy, kterou vlastní a provozuje též Jiří Jáchim.

 

Samotný chov lišek na kožešinové farmě je dalším, dříve nezmiňovaným ekologickým problémem. Podrobnější informace o něm zveřejnila nedávno organizace Svoboda zvířat na svých webových stránkách (viz níže).

 

 

Oficiální začátek pátečního jednání je v 9:00, případným zájemcům z řad zástupců médií se budeme ochotně věnovat po skončení jednání (tj. cca. mezi 10-11 hod.), případně uvítáme předchozí telefonickou domluvu. Na místě budou k dispozici podrobné informace k případu.

 

Více informací na internetu:

·        tisková zpráva Dětí Země “Soukromý zemědělec v Souměři na Tachovsku ohrožuje čistotu vod” z 3. 4. 2006: www.detizeme.cz

·        o znečištění vod: vov.unas.cz

·        o chovu lišek na kožešinové farmě: www.svobodazvirat.cz

 

Kontakt:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

 

Jednání povede:

Miroslav Rolko, Městský úřad Tachov – odbor životního prostředí: 374 705 253

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů