Pátek, 26. dubna 2024

Nové knihy - Přírodní způsoby čištění znečištěných povrchových a odpadních vod

Stěžejním úkolem publikace je seznámení odborné veřejnosti se základními způsoby uspořádání jednotlivých přírodních způsobů čištění.

 

Nové knihy - Přírodní způsoby čištění znečištěných povrchových a odpadních vod
    
 

Publikace profesorů Jana Šálka a Václava Tlapáka je zaměřená na využití přírodních enviromentálních způsobů čištění znečištěných povrchových a odpadních vod a využívání tekutých odpadů. Je rozdělena do 35 kapitol, ve kterých je obsaženo 145 názorných obrázků a 64 tabulek.
Stěžejním úkolem publikace je seznámení odborné veřejnosti se základními způsoby uspořádání jednotlivých přírodních způsobů čištění. Publikace je určena pro investory zařízení na čištění odpadních vod, středoškolské a vysokoškolské posluchače příslušných odborných zaměření. V úvodu je stručný historický vývoj řešení problematiky, rozdělení přírodních způsobů čištění.
V dalších kapitolách jsou popsány na příklad přednosti a nevýhody přírodních způsobů čištění, umístění vegetační čistírny a její napojení na stokovou síť, mechanické čištění odpadních vod, čisticí procesy probíhající u přírodních způsobů čištění, význam vegetace v procesu čištění, materiály půdních filtrů a zemních hrází, vegetační kořenové čistírny, stabilizační nádrže, anaerobní biologické nádrže, dočišťovací biologické nádrže (rybníky), bioeliminátory, závlaha odpadními vodami, kalové a odpadové hospodářství, měrná a regulační zařízení, manipulační a provozní řády, vliv přírodních způsobů čištění odpadních vod na životní prostředí, provoz, monitoring a kontrola přírodních čistíren , příprava výstavby a výstavba přírodních způsobů čištění, využití přírodních způsobů čištění při řešení vodního hospodářství malých samostatně stojících obytných objektů, základní předpisy a normy, ekonomické aspekty přírodních způsobů čistění a hodnocení ekonomické efektivnosti investic.
Jednotlivé kapitoly jsou doplněny seznamem literatury, umožnující seznámení s řadou dalších podrobností a prohloubení znalostí v tomto oboru.
Závěrečná část bude věnována prezentaci firem.

Jan Šálek, Václav Tlapák
Form B 5 váz.,str. 275, cena Kč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů