Pátek, 26. dubna 2024

Bez dotací obce samy čističky nepostaví

Bez dotací obce samy čističky nepostaví

Nová Včelnice, Strmilov - V rámci Dne otevřených dveří si lidé mohli v sobotu prohlédnout novou čistírnu odpadních vod, kterou vybudovali v Nové Včelnici.
Po mnoha letech je tak "postaráno" o splašky z celého města, neboť původní čistička kapacitně nestačila. Celkové náklady na vybudování zařízení činily 55 milionů korun, tři čtvrtiny pokryla evropské dotace, desetinu poskytl stát, zbytek hradilo město.
Většina měst a obcí není schopná ze svých rozpočtů vybudování čističky utáhnout sama. Navíc v některých místech, jako byla dosud právě Nová Včelnice, nešla všechna splašková voda přes čistírnu.
"Záleží na obcích a městech, jak se jim podaří dotace ze státu a nebo z Unie získat a v jaké výši," míní vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jindřichově Hradci František Chmelík.
Například Strmilov má až do roku 2010 výjimku na vypouštění odpadních vod do vodního toku.
"Máme vybudovanou čističku už asi patnáct let, která kapacitně zvládne celé město, ale část přes kopec na ní napojená není. Již řadu let usilujeme získat dotaci na novou kanalizaci v této části a hlavně na přečerpávací stanici, která by vše hnala na čističku. Zatím neúspěšně, náklady činí kolem čtyřiceti milionů. Sice jsme měli přislíbenou dotaci sedm milionů, ale to je málo. Z rozpočtu města, který činí deset až dvanáct milionů, to není možné zvládnout," říká starosta Strmilova Jaromír Krátký.
Vzhledem k tomu, že po roce 2010 by měly mít čističku obce, ve kterých žije nad 2000 obyvatel, třeba Strmilov se zrovna nemusí zas tolik obávat, že by mu nebyla prodloužená výjimka o vypouštění vod.

Zdroj: Jindřichohradecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů