Pátek, 26. dubna 2024

Drtiče odpadu vás mohou stát mastnou pokutu

Drtiče odpadu vás mohou stát mastnou pokutu

Kladensko - Peněžitou sankci ve výši až 15 tisíc korun nebo i přerušení dodávky vody a odvádění odpadních vod riskují lidé, kteří ve své domácnosti používají drtiče kuchyňského odpadu. Pokud nemají na nečistoty zvláštní jímku a jsou napojeni na veřejnou kanalizaci, chovají se v rozporu se zákonem o odpadech a zákonem o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.

"Podle kanalizačního řádu je maximální přípustná hodnota znečištění pět set miligramů nerozpustných látek na jeden litr odpadní vody. Při použití drtičů bývá limit až desetinásobně překročen. Kanalizační přípojky a řady nejsou u nás na odpad vzniklý z používání drtičů dimenzovány a někde nemají s ohledem na konfiguraci terénu dostatečný spád,“ uvedla mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Často tak dochází k usazování pevných částic, na které se váže zejména tuk. To má za následek snížení průtoku v kanalizačním systému.
„Úhradu nákladů spojených s likvidací havárie můžeme jako provozovatelé kanalizace uplatnit v oprávněném případě u toho, kdo havárii způsobil. Původce problému dokážeme zjistit pomocí speciální sondy, kterou používáme při TV revizi po tlakovém čištění kanalizační stoky,“ vysvětlil manažer provozu kanalizace Pavel Pobříslo.

Jak se nám podařilo zjistit, drtiče kuchyňského odpadu si mohou zájemci pořídit za 10, ale i 20 tisíc korun dle značky výrobce, výkonu a dalších parametrů. Zařízení si dokáže hravě poradit nejen s odřezky masa, ale i kostmi.

„Ve Spojených státech amerických patří drtiče k běžnému vybavení domácností. Měsíčně prodám v průměru dva, jako dobrého pomocníka je oceňují hlavně ženy. Ke kanalizační soustavě jsou mnohem šetrnější, než kdyby někdo splachoval knedlíky a další zbytky jídla do záchodu. To se bohužel děje asi poměrně často. Drtiče dokáží odpad rozmělnit na jemnou a řídkou kaši,“ řekl majitel slánského kuchyňského a koupelnového studia Jaroslav Tesárek.
 Petr Sklenička

Kladenský deník - denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů