Pátek, 26. dubna 2024

Bude voda hitem dalších let ? Spotřeba do r 2040 vzroste o 50%

Bude voda hitem dalších let ? Spotřeba do r 2040 vzroste o 50%

Politici, manažeři a vědci z mnoha desítek zemí světa se dnes na dvoudenním fóru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži začali zabývat otázkou, jak stimulovat inovaci v zájmu růstu a šíření prosperity. Generální tajemník OECD Ángel Gurría v zahajovacím projevu označil inovaci za základní podmínku dalšího růstu a řekl, že OECD teď vypracovává strategii, která by měla k žádoucímu vývoji v oblasti inovace přispět.

Světová ekonomika teď zaznamenává pátý rok růstu za sebou. Je to nejsilnější hospodářská expanze od počátku 70. let. Jejím hlavním zdrojem byla inovace a globalizace. Nelze s jistotou říci, jak dlouho tento "zlatý věk" potrvá, ale je jisté, že živnou půdou prosperity národů bude inovace, řekl generální tajemník OECD.

Uvedl také, že ve věci své další strategie v oblasti inovací očekává OECD silný mandát od dvoudenní ministerské schůzky členských zemí, která začne v úterý.

Vody bude málo

Náměty fóra a ministerské schůzky se mnohde překrývají a materiály z fóra mohou sloužit ministrům jako podklady.
Účastníci fóra se kromě základního tématu inovace, růstu a jeho vyváženosti budou v pracovních skupinách zabývat například energetickou bezpečností, dopady globalizace, inovacemi na finančních trzích, ale i vlivem klimatických změn nebo hrozbou nedostatku vody na zeměkouli.

K tomuto tématu Gurría řekl, že během 30 let lze čekat zvýšení spotřeby vody o polovinu a že už v roce 2025 může trpět nedostatkem vody 3,5 miliardy lidí ve srovnání s nynější miliardou. Je naléhavě nutné přijmout soudržné politické zásady, které by umožnily tomuto problému čelit, a zároveň rozsáhle investovat do nových vodních a sanitárních systémů, uvedl.
Zdůraznil rovněž, že je nutné přestat s vodou plýtvat. Mimo jiné poukázal na to, že Dánsko snížilo během deseti let spotřebu vody na obyvatele o 20 procent díky politice reálných cen.

Na krátkém setkání s novináři Gurría také oznámil, že jedním z témat ministerské schůzky bude další rozšiřování OECD, a řekl, že organizace by uvítala členství Brazílie, která se stává hospodářskou velmocí. Členy OECD je teď 30 zemí, mezi nimi i Česká republika a Slovensko.

Zdroj: iHned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů