Pátek, 26. dubna 2024

Na Ekologických veletrzích novinky z ochrany proti vodě

Na Ekologických veletrzích novinky z ochrany proti vodě

Mezi firmami, zabývajícími se výrobou protipovodňových ochran, vzniká velká konkurence. Pouze produkcí mobilních stěn se v České republice zabývá asi desítka firem. „Je to ku prospěchu, neboť tato zařízení výrobci neustále vylepšují, jde především o snadnější montáž jednotlivých dílů. Ty se také stávají stále lehčími a na desky se používají nejmodernější materiály,“ uvedl Josef Piták, viceprezident České povodňové asociace. Veškeré novinky z tohoto oboru si budou moci prohlédnout návštěvníci Ekologických veletrhů, které se na brněnském výstavišti uskuteční od 29. do 31. května.

Česká protipovodňová asociace bude názorně v bazénu před pavilonem Z prezentovat ochranné prostředky z produkce asi dvou desítek firem. Letos návštěvníci poprvé uvidí komplexní ochranu rodinného domu, ale též provizorní most vhodný pro použití po povodních. Zajímavý bude i model vodní nádrže Znojmo, která slouží k vyrovnání nerovnoměrných průtoků v řece Dyji.

Ochrana domku spočívá zejména v zajištění kanalizace, pokračuje utěsněním oken a dveří, nainstalováno bude též mobilní hrazení kolem vlastního objektu. „Zájem o tyto ochrany stále vzrůstá, zejména do nich začíná v posledním období investovat soukromý sektor. Podnikatelům se totiž v tomto případě výrazně zlevňuje pojištění objektů. I v současnosti stále platí, že jejich jednotliví vlastníci si musí svůj majetek chránit sami. Jde však o dlouhodobou záležitost,“ řekl Piták. Podotkl, že prostředky z Evropské unie jsou určeny především na větší investice, například na budování ochrany hrází apod.

Ukázky před bazénem Z jsou určeny především starostům, primátorům a krizovým štábům. Stále více se o ně zajímá veřejnost, neboť si lidé vzhledem k častým povodním v minulých letech uvědomují, že si kromě vybudovaných opatření státní správou musí chránit svůj majetek individuálně. Management Veletrhy Brno a. s. této problematice věnuje velkou pozornost, o čemž svědčí, že investoval značné finanční prostředky na vybudování vhodného prostředí v bazénu před pavilonem Z.

Zdroj: BVV, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů