Pátek, 26. dubna 2024

Česku chybí voda

Česku chybí voda

VLNA VEDER: Zemi sužují tropické teploty. Obce nařizují obyvatelům, aby šetřili pitnou vodou

PRAHA Tisíce českých a moravských obcí pociťují akutní nedostatek vody. Extrémní sucha, která Česko sužují již od jara, a tropická vedra posledních dní snižují hladiny řek i spodních vod. Úřady v řadě míst v Čechách i na Moravě hledají způsoby, jak výrazně snížit spotřebu pitné vody.

Starostové některých obcí lidem vzkázali, aby pitnou vodou neplýtvali. Nemají napouštět venkovní bazény, zalévat zahrady a umývat auta. Jinak riskují, že jim z vodovodu časem nepoteče nic. „Lidé to ale nerespektují,“ posteskl si Pavel Macháček, starosta obce Třebotov, která leží jen pár kilometrů od Prahy. Doporučení mělo dokonce opačný efekt: místo aby lidé vodou šetřili, její spotřeba den ode dne stoupá. „Jestli to takhle půjde dál, lidé v horních částech Třebotova nakonec žádnou vodu mít nebudou,“ dodal Macháček. Tropická vedra mají být podle meteorologů ještě dnes, na Moravě a ve Slezsku i v dalších dnech.

Jen ve Středočeském kraji má nedostatek vody asi dvě stě až dvě stě padesát vesnic, odhaduje mluvčí středočeského hejtmana Martin Kupka. To znamená, že jde zhruba o každou pátou obec. Většinou jsou to místa, která mají lokální zdroje vody a nejsou napojena na velké vodní nádrže.

V extrémně suchých obdobích, jako je to současné, jsou právě tato místa nejohroženější. Pokud by další roky vypadaly jako ten letošní, mohla by podle Povodí Vltavy pocítit problémy i větší města možná už příští rok. „Není to katastrofa, aby kvůli tomu zasedaly krizové štáby, ale rozhodně to je problém,“ řekl včera dispečer Povodí Vltavy Karel Březina.

Na vině je mírná zima s nedostatkem sněhu, jaro téměř beze srážek a také časté přívalové deště, které rychle odtečou a hladinu spodních vod příliš nezvednou. Spotřeba vody navíc stále roste. „Řada lidí si pořídila automatické závlahové systémy. A ty jsou napájeny pitnou vodou,“ stěžuje si starosta Černošic Aleš Rádl.

Problémy mají prakticky všechny kraje. Například v Karlovarském kraji místy vysychají studny. Proto už na jaře doporučila radnice lidem šetřit vodou v Jindřichovicích na Sokolovsku.

„Kdyby si někdo v Jindřichovicích napustil vodou běžně velký zahradní bazén, byla by obec rázem bez vody. Vodovod u nás nemáme, proto jsme vyzvali lidi, aby až do odvolání nezalévali zahrádky a nenapouštěli bazény,“ uvedla tehdy místostarostka Jindřichovic Irena Lechanová. Situace je nejhorší o víkendu, kdy přijíždějí chataři a ve velkém zalévají. Také některá místa v Pardubickém kraji stav vody bedlivě sledují. Firma Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, která zásobuje vodou asi 75 tisíc lidí, už dříve uvedla, že pokud bude období sucha trvat, vydá zákaz kropit na zahrádkách. Podle správců vodních toků je málo vody v řekách a potocích prakticky na celém území Česka. „Vodu z velké části zajišťují údolní vodárenské nádrže. Jedině díky tomu můžeme říci, že sucho pro nás nepředstavuje výrazné riziko. Ekologové to neradi slyší, ale bez těch nádrží bychom na tom byli špatně,“potvrdil Karel Březina z Povodí Vltavy.

Klidní mohou být zejména Pražané. Úpravna Želivka odebírá vodu ze Švihovské nádrže, kde je jí dost. Pražská vodohospodářská společnost o omezení dodávek proto neuvažuje. Část města zásobuje vodárna Káraný, v případě nouze je podolská vodárna schopna upravit vodu přímo z Vltavy. Obce, které tuto možnost nemají, spoléhají vesměs na lokální vrty.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů