Pátek, 26. dubna 2024

Deset nej... přírodních koupališť

Pohybuje-li se rtuť teploměru okolo třicítky, či si dovolí tuto magickou hranici překonat, je nám nejlépe u vody
Deset nej... přírodních koupališť
V maximálně horkých dnech nám obvykle neřešíme, jestli ležíme na zahradě u bazénu nebo se chladíme vodou nejlepšího koupaliště v republice. Navíc pod pojmem nejlepší koupaliště si každý pravděpodobně vybaví něco jiného – levné vstupné, dobré občerstvení či třeba brouzdaliště pro děti. Lákavé nabídky nemají jen bazény, ale i přírodní koupaliště, které také nabízí svá nej.


Nejznámější – Velký Dokeský rybník
Nejvyhlášenějším letoviskem Libereckého kraje je Velký Dokeský rybník, který spíše najdete pod názvem Máchovo jezero. Rozhodnete-li se pro koupání v Máchově jezeře, určitě vás potěší písčitá pláž a kvalita vody. Kromě tobogánu a skluzavek zde najdete i hřiště na minigolf, plážový volejbal či fotbal. Pokud vás pobyt na pláži unaví, můžete vyjet na projížďku lodí či parníkem. Za vstup k Máchovu jezeru se platí, stejně jako za návštěvu většiny českých koupališť. Skutečnost, že Máchovo jezero patří k nejznámějšímu koupališti, ovlivnila pravděpodobně i ceny za občerstvení, rekordem je láhev koly, která stála okolo 200 korun.

Nejprvnější v nudismu – Jezero Lhota
Zaplavením bývalé pískovny vzniklo nedaleko Mělníka Jezero Lhota. Po zaplacení vstupného si můžete vybrat z několika pískových pláží oklopených lesíkem. U Jezera Lhota vznikla ještě za totality první veřejná nudistická pláž, vyhledávaným cílem nudistů jezero zůstalo i dnes. Místní půjčovna nabízí loďky a šlapadla, na nichž se můžete projet, dále se můžete věnovat windsurfingu nebo si zahrát plážový volejbal. Pokud se rozhodnete jezero navštívit, dejte si pozor na prudký spád ve vodě.

Nejčistší – Kamencové jezero
Zaplavením vzniklo i Kamencové jezero v Ústeckém kraji. Tentokráte však nebyla zatopena pískovna, ale kamencové doly. Původ jezera je zřejmě i hlavním důvodem, proč je jezero považováno za nejčistší v republice. Za poměrně nízké vstupné, navštívíte areál s upravenými plážemi, kde si můžete vypůjčit loďku, zahrát minigolf či stolní tenis, kuželky či tenis. Kamencové jezero se může pochlubit i nejdelším vodním lyžařským vlekem. Dále je zde vybudován i skokanský můstek

Nejblíže hlavnímu městu – Hostivařská přehrada
Pokud znáte Prahu pouze jako památkové centrum s tisícovkou turistů a věčně zacpanými ulicemi, budete možná překvapeni, když objevíte i její odvrácenou tvář. Hostivařská přehrada, která se nachází v blízkosti Jižního Města, je obklopena lesoparkem, a proto při její návštěvě budete ušetřeni hluku metropole. Pokud vás koupání omrzí, můžete si zahrát plážový volejbal, tenis, nohejbal, ruské kuželky, ping-pong či fotbal. Nudit se nebudou pravděpodobně ani příznivci lukostřelby a rybáři. Navštívíte-li přehradu po šestnácté hodině, nebudete platit plné vstupné.

Největší – Ostrava-Poruba
Za největší koupaliště ve střední Evropě je považována Ostrava – Poruba. Rozlohou vodní plochy připomíná spíše malou přehradu než pouhé koupaliště. Do areálu jste vpuštěni, stejně jako u ostatních míst vodních radovánek, po zaplacení vstupného. Kromě skluzavek, tobogánu či skokanských můstků se můžete zabavit minigolfem, stolním tenisem, plážovým volejbalem či tenisem. K dispozici vám je i hřiště na streetball a ruské kuželky.

Nejpřírodnější – U Libuše (Luleč)
Pokud jste se chcete vykoupat v Jihomoravském kraji, navštivte koupaliště U Libuše v Lulči. Jedná se o zatopený lom, který byl upraven na koupaliště. Nevýhodou většiny lomů je hloubka, která v Lulči dosahuje až deseti metrů. Zatopený lom zároveň nemá žádného plavčíka. Milovníci vodních radovánek mohou využít skokanských můstků a skluzavky. Vstup na koupaliště v Lulči je také zpoplatněn.

Nejchráněnější – Velký Pařezitý rybník
Pod Javořicí, nejvyšší horou Českomoravské vrchoviny, se nachází Velký Pařezitý rybník s travnatými a písčitými plážemi. Pokud vás neodradí nahnědlá barva vody, která je způsobena rašelinovým podložím, můžete se zde koupat celý den zdarma. Jeden z nejčistších rybníků na Vysočině se nachází v chráněné krajinné oblasti, ale koupání je zde výjimečně povoleno, nicméně nemůžete předpokládat, že zde najdete desítky stánků na občerstvení a perfektní sociální zařízení.

Nejlevnější – Rolava
V městské čtvrti Karlových Varů se nachází koupaliště Rolava. Neobávejte se však, že se budete koupat poblíž nejfrektovanější silnice. Ačkoliv je z koupaliště vidět na některé městské budovy, nachází se na poměrně klidném místě ve volné přírodě. Kromě odpočinku na písčitých či travnatých plážích můžete využít i další lákavou nabídku v podobě lezecké stěny, tenisových kurtů, okruhu pro in-line bruslaře a cyklisty či jen můžete jezdit na tobogánu. Mnohé zřejmě potěší i cena vstupného, neboť koupání je zde zdarma.

Nejblíže k armádě – Hamr na Jezeře
Zhruba 25 kilometrů od Liberce, v lesích bývalého vojenského prostotu se nachází Hamr na Jezeře, který vznikl již v 16. století. Návštěvníci si mohou vybrat písčitou či travnatou pláž, k dispozici je také půjčovna loděk, lehátek i slunečníků. Omrzí-li vás ležení na pláži, můžete se jít projít k hrázi, která je osázena lipami. Hamr na Jezeře může být i příjemným zakončením výletu nedalekého hradu Děvín. Milovníci rybolovu si mohou s sebou vzít pruty, neboť chytání ryb je zde povoleno.

Pro nejméně náročné - Hrádek
Pokud patříte mezi nenáročné plavce či plážové povaleče, navštivte Hrádek v Pardubickém kraji. Za čas strávený na koupališti ani za auto zaparkované u silnice po vás nikdo nebude vyžadovat žádný poplatek. Na oplátku neočekávejte žádný koupalištní komfort, proto si s sebou vezměte dostatek jídla i pití a v žádném případě nehledejte toalety, ty zde totiž neexistují, musíte do přírody. Hrádek není koupalištěm pro náročné, plavci pravděpodobně budou spokojeni, ale plážový pochůzkáři spíše ne.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů