Úterý, 19. března 2024

Británii devastuje šedesátiletá voda

Británii devastuje šedesátiletá voda
Neobvykle silné deště způsobily v rozsáhlých oblastech střední a západní Anglie kalamitu, jakou pamatují jen staří pamětníci. Tisíce lidí musely opustit své domovy, celá města jsou pod vodou. Statisíce lidí se budou muset v nejbližší době obejít bez dodávek vody a elektrického proudu.

V některých městech lidé opouštěli svá auta uprostřed ulic, které se proměnily v řečiště. Záchranáři z malých loděk rozdávali lidem pitnou vodu.

Nejhůře zasaženým regionem je hrabství Gloucestershire na západě země. Podle britské vládní Agentury pro životní prostředí tam už nyní záplavy předstihly svým rozsahem katastrofální velkou vodu z roku 1947.

Odborníci navíc předpovídají, že hladiny řek, především Temže a Severn, budou ještě stoupat. Během kulminace by hladina toků měla být o více než šest metrů vyšší, než je obvyklé.

Britský premiér Gordon Brown včera přislíbil, že ve státní pokladně najde další peníze na boj s povodněmi. "Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost a ochrana našich občanů," řekl Brown.

Předseda britské vlády uvedl, že peníze budou použity na pomoc lidem, které voda odřízla od okolního světa. "Děláme také vše, co je v našich silách, abychom prostřednictvím ochranných bariér zabránili dalšímu rozlévání vody," doplnil s tím, že Británie se bude muset zabývat tím, jak zlepšit infrastrukturu potřebnou ke zvládání podobných mimořádných událostí.

"Stejně jako každá rozvinutá průmyslová země se musíme smířit s některými věcmi spojenými se změnou klimatu," dodal Gordon Brown.

Vláda už oznámila, že do roku 2011 zvýší výdaje na protipovodňovou ochranu ze současných 600 milionů na 800 milionů liber. Premiér Brown rovněž odmítl kritiku, podle níž vláda a příslušné úřady neodhadly, jak mohutné mohou být současné záplavy. Ty přitom přišly jen několik týdnů poté, co velká voda zabila na severu Anglie několik lidí a zaplavila města.

"Myslím, že záchranáři odvádějí skvělou práci," řekl. "Jsem spokojen s tím, že lidé dělají vše, co mohou."

Pojišťovací společnosti odhadují, že po potopě zůstanou škody ve výši kolem dvou miliard liber. Červnové záplavy v severní Anglii poničily majetek za jeden a půl miliardy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů