Pátek, 26. dubna 2024

České bio v Rusku

České bio v Rusku
Patentované české technologie na čištění odpadních vod najdou uplatnění na ruském trhu.

Ruský kosmický průmysl hledá nové cesty, jak využít své volné kapacity, a v jednom z jeho největších projektů hrají klíčovou roli unikátní patentované české biotechnologie, zjistil specializovaný internetový portál www.gate2biotech.cz.

V Rusku tak uspěl jihomoravský klastr firem Water Treatment Alliance, sdružený kolem brněnské společnosti Ecofluid Group. Klastr uspěl s vlastní technologii USBF (Upflow Sludge Blanket Filtration), která má pomoci vyřešit rozsáhlé ekologické problémy a ještě přinést zisk. Technologie USBF využívá k oddělení kalu od vyčištěné vody efektu vločkového mraku - fluidního filtru. V městských čistírnách odpadních vod jsou takto produkované biologické kaly kontaminovány těžkými kovy, což vylučuje jejich zemědělské využití, ale Ecofluid přišel s originálním a ekonomickým řešením.

"Navrhli jsme ruské straně, aby naši biotechnologii doplnili fluidním spalováním kalů, které bez jakýchkoli škodlivých emisí ničí těžké kovy. Kontaminované kaly se tak zlikvidují a ještě poskytnou energii," přiblížil portálu www.gate2biotech.cz profesor Svatopluk Mackrle, zakladatel české tradice fluidní filtrace. V rámci navazované spolupráce by se česká biotechnologie měla uplatnit nejen v Rusku, ale i ve všech republikách bývalého Sovětského svazu, plánuje se také její využití v Indii.

Druhou perspektivní oblastí česko-ruské kooperace je aplikace technologie Agroclar - systém sloužící ke zpracování kejdy hospodářských zvířat na humusové hnojivo. Rozpracován byl již před rokem 1989, ale po zániku velkokapacitních vepřínů nenašel v České republice uplatnění. Velký zájem však projevili v Rusku, kde tento problém dosáhl obrovských rozměrů.

"V Sovětském svazu se budovaly vepříny o kapacitě až dvou set tisíc kusů prasat, jejichž exkrementy se vypouštěly do jezer a moří. Za padesát nebo šedesát let tak vznikly obrovské laguny, které zatěžují životní prostředí," vysvětlil Mackrle, který ruské straně nabídl unikátní řešení. "Biotechnologie Agroclar nejenže čistí vodu, ale zároveň produkuje humusové hnojivo. V kontinuálních kompostovacích reaktorech lze vypěstovat mikroorganismy antagonistické vůči patogenním mikroorganismům a škůdcům v půdě, což na tomto produktu umožňuje pěstovat bez chemikálií zdravou zeleninu. V Rusku mohou humusového hnojiva vyrábět miliony tun, zájem o ně již projevili v Nizozemsku a v arabských zemích," říká Mackrle.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů